Limburgse jagers planten massaal hagen aan

De leden van de Limburgse jagersverenigingen planten op twee dagen tijd 13.000 struiken in de hele provincie. Dat zal in totaal 3,5 kilometer aan extra hagen in Limburg opleveren. 

Zowel in Noord- als Zuid-Limburg worden er hagen geplant. “Voor Zuid-Limburg verzamelen we alle planten in Kortessem om van daaruit het zuiden af te gaan”, vertelt Georges Alofs van de Limburgse jagersvereniging. “Daar is meer open ruimte. Voor het noorden beginnen we vanuit Koersel.”

“In totaal planten we 13.000 haagplantjes. Dat wil zeggen dat er 3,5 kilometer haag bijkomt in Limburg. Het is overigens de vierde keer dat we deze actie doen dus in totaal is er al 14 kilometer haag bijgekomen”, vertelt de jager.

Lijsterbes en meidoorn

Het gaat over verschillende plantensoorten. “De lijst van struiken en hagen is opgemaakt door Regionaal Landschap, zodat we echt met streekeigen planten kunnen werken”, gaat Alofs verder. “Meidoorn, sleedoorn, haagbeuk, lijsterbes en ga zo maar door.”

Zwakke plekken

Dat jagers massaal hagen aanplanten is voor velen misschien niet vanzelfsprekend. Dat erkent Georges Alofs. “Een jager wordt vooral gezien als iemand met een geweer en veel minder als iemand die effectief een band heeft met zijn gebied. Maar dat is wel zo. De jager kent de zwakke plekken in de natuur en zoekt naar mogelijkheden om het potentieel van die plek te verbeteren. Hagen zijn daar een goed voorbeeld van, want die zijn in open ruimten zeer welkom. Dat vormt een visuele afscheiding tussen bijvoorbeeld wegen en natuur. Tegelijkertijd zorgt een haag voor voedsel, bloemen en zaden.”

Meest gelezen