Xinhua

Meer dan 5.000 nieuwe gevallen van coronavirus in China, eerste dode in Japan

In China zijn er nu officieel 1.380 doden en 63.854 besmettingen met het nieuwe coronavirus. In totaal zouden 1.700 artsen en verpleegkundigen door de ziekte Covid-19 niet langer kunnen werken. De stijging doet zich vooral voor in de afgesloten provincie Hubei. Voor het eerst is er ook een dode in Japan. De voorbije dagen was er onduidelijkheid over de officiële cijfers in China.

Het aantal doden en besmettingen met het coronavirus blijft stijgen. Volgens de Chinese overheid zijn er nu in totaal 63.854 mensen besmet met het virus. Dat zijn er iets meer dan 5.000 meer dan een dag geleden. Opvallend is dat 4.800 daarvan besmet zijn in de in quarantaine geplaatste provincie Hubei waar het virus eerst is uitgebroken.

Ook het aantal doden is op een dag tijd met 121 gestegen tot 1.380. Ook hier deed de grootste stijging zich voor in Hubei, met 116 doden. Een extra probleem is dat nu ook al zeker 1.700 artsen en verpleegkundigen -ook veelal in Hubei- besmet zijn en niet kunnen werken of in quarantaine geplaatst zijn. Veel van die hulpverleners zijn na weken werken in crisissituaties ook oververmoeid. De Wereldgezondheidsorganisatie ziet echter beterschap:  het aantal besmettingen van medisch personeel zou een piek gekend hebben in de tweede helft van januari, maar zou daarna gedaald zijn door een betere bescherming. (Lees verder onder de foto).

Deze man maakt mondmaskers met een 3D-printer in een fabriek in de provincie Hunan.
Xinhua

Intussen is nu ook de eerste dode gevallen in Japan. Het gaat om een vrouw van 80 in de stad Kanegawa. Het is het tweede slachtoffer buiten China.

Eerder was ook een Chinese man overleden in de Filipijnen. In Hongkong is er ook een dode gevallen, maar dat is een autonome regio in het zuiden van China.

In Vietnam zijn intussen 10.000 mensen in quaraintaine geplaatst in dorpen nabij de hoofdstad Hanoi. Die mensen zullen daar 20 dagen moeten blijven. Tot nu toe zijn er in Vietnam 16 gevallen van besmetting gemeld. Dat land heeft een grens met China.

"Geen grote uitbraak buiten China"

De aantallen besmettingen en doden binnen China mogen dan wel snel stijgen, dat is niet het geval elders in de wereld, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De enige uitzondering is het cruiseschip "Diamond Princess" voor de kust van Japan, waar er plots 44 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld.

De voorbije dagen was het aantal gevallen in China drastisch gestegen. Volgens Peking komt dat omdat er nu andere criteria worden gehanteerd, waarbij nu ook de diagnoses via CT-scans worden meegeteld. Anderzijds zouden een aantal dodelijke slachtoffers dubbel geteld zijn en daarop zijn meer dan 100 mensen uit de statistieken geschrapt.

Is het (Chinese) politburo echt eerlijk tegenover ons? 

Larry Kudlow, economisch adviseur van president Trump

Dat heeft dan weer het wantrouwen opgewekt van de Verenigde Staten, in het bijzonder bij Larry Kudlow, een belangrijk economisch adviseur van president Donald Trump. In de VS zijn er tot nu toe 14 besmettingen gemeld, maar het Center for Disease Controle (CDC) vreest dat er snel meer zullen opduiken. 

Het Rode Kruis roept intussen op om de sancties tegen het stalinistische regime in Noord-Korea af te zwakken uit humanitaire overwegingen. Dat zou Pyongyang moeten toelaten om testkits, medisch materieel en beschermende kledij te kopen. Officieel zijn er in die staat geen gevallen gemeld, maar wel heeft Pyongyang de grens met China afgesloten. Gevreesd wordt dat het virus zich snel zou kunnen verspreiden omdat Noord-Korea nauwe banden heeft met China en een verzwakte bevolking die wellicht erg gevoelig is voor ziekten en virussen.

Meest gelezen