Muurtjes van dijbenen en scheenbenen ontdekt tijdens opgravingen Sint-Baafskathedraal in Gent

Tijdens de archeologische opgravingen rond de Sint-Baafskathedraal in Gent zijn negen muurtjes gevonden die opgebouwd zijn uit beenderen uit de 15de eeuw. Het gaat dan voornamelijk over dijbenen en scheenbenen. De gaten tussen de muren zijn opgevuld met schedels. “Dit is uniek voor Vlaanderen”, klinkt het.

De opgravingen rond de Sint-Baafskathedraal in Gent blijven verrassen. Er zijn al 1.000 volledige skeletten gevonden. En nu hebben archeologen er negen knekelmuurtjes opgegraven. De muren zijn opgebouwd met beenderen uit de 15e eeuw. 

Je zou het een lugubere ontdekking kunnen noemen

Dijbenen en scheenbenen

“De muren bestaan uit menselijke botten”, vertelt projectleider Janiek De Gryse. “Het is opvallend dat ze alleen maar lange beenderen hebben gebruikt zoals dijbenen en scheenbenen. De armen hebben ze links laten liggen. Waarom ze dat gedaan hebben, weten we nog niet. Het kan zijn dat de lange beenderen gemakkelijker te stapelen zijn, maar misschien is er ook een symbolische reden.” De gaten tussen de muren zijn opgevuld met schedels. “Je zou het een lugubere ontdekking kunnen noemen”, lacht De Gryse.

(Lees verder onder de foto)

Uniek in Vlaanderen

Waarvoor de muren gebruikt werden, is nog niet helemaal duidelijk. “We hebben nog veel vragen. Dat komt ook omdat er in Vlaanderen nog nooit zulke muren gevonden zijn”, gaat De Gryse verder. “Mijn collega’s en ik hebben nog nooit zoiets gezien. We zullen over de landsgrenzen heen moeten zoeken naar antwoorden.” Wat ze al wel weten is dat de muren waarschijnlijk gebouwd zijn om oude beenderen te bewaren. Een volledig lichaam kon vroeger niet zomaar weggegooid worden, omdat een verrijzenis dan niet meer mogelijk zou zijn.

Dit gaat ons heel wat nieuwe inzichten geven over de geschiedenis

Gentse geschiedenis

“Bij een archeologisch onderzoek hebben we eigenlijk altijd veel meer vragen dan antwoorden”, zegt De Gryse nog. “Dat is niet anders tijdens deze opgravingen in Gent, al is dit wel een erg unieke belevenis. We gaan tijdens deze opgravingen enorm ver terug in de tijd. We gaan terug naar de kern van het ontstaan van Gent. Verder onderzoek gaat ons heel wat nieuwe inzichten geven over de geschiedenis.”

kasto80

Meest gelezen