© ANP

Nederlandse dirigent en pianist Reinbert de Leeuw overleden

De Nederlandse pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw is overleden. De Leeuw probeerde met zijn Schönberg Ensemble moderne componisten toegankelijk te maken voor een groot publiek. Hij verwierf ook faam als pianist, vooral dan als uitvoerder van muziek van Erik Satie.

Pianist, dirigent en componist Reinbert de Leeuw is overleden. De Leeuw, geboren in 1938, studeerde onder meer aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 1974 richtte hij samen met studenten van het Haags conservatorium het in binnen- en buitenland vermaarde Schönberg Ensemble op, waarmee hij muziek van moderne componisten toegankelijk maakte voor een groot publiek. De Leeuw raakte ook bekend als uitvoerder van muziek van de Franse componist Erik Satie.

Voor zijn werk ontving De Leeuw veel onderscheidingen en prijzen. Twee jaar geleden werd hij nog genomineerd voor de Grammy Awards, de belangrijkste muziekprijzen ter wereld, in de categorie Best Classical Compendium. Hij was toen, op 79-jarige leeftijd, de oudste genomineerde ooit. Anderhalf jaar geleden kreeg hij ook nog de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vanwege zijn indrukwekkende oeuvre.

Reinbert de Leeuw is 81 geworden en wordt volgende week vrijdag in Amsterdam begraven.

Bekijk hieronder Reinbert de Leeuw op piano met werk van Erik Satie, een opname uit 2018 van het Nederlandse tv-programma "Vrije geluiden" (VPRO):

Meest gelezen