VRT

Oud-Turnhoutse bieren winnen prijzen in Rusland

Hobbybrouwerij Het Nest uit Oud-Turnhout heeft met zijn SchuppenBoer en KoekeDam twee bierprijzen weggekaapt op Prodexpo in Moskou. Dat is de grootste voedingsbeurs van Rusland.  "We laten onze Kempense bieren nu ook in Rusland zelf brouwen", vertelt Bart Cuypers van Het Nest op Radio 2 Antwerpen.

"Ik ben op dit moment in Moskou om de prijzen voor onze bieren in ontvangst te nemen", zegt Bart Cuypers van hobbybrouwerij Het Nest in "Start je dag". "Onze KoekeDam en Schuppenboer zijn allebei in de prijzen gevallen en dat is fantastisch nieuws. Prodexpo is namelijk de belangrijkste voedingsbeurs van Rusland", zegt Cuypers.

Wij brouwen onze Kempense bieren voor de Russische markt ter plaatse bij een lokale brouwer
Bart Cuypers

De jury loofde de twee bekroonde blonde bieren uit Oud-Turnhout voor hun smaak én hun origineel design."De namen KoekeDam en SchuppenBoer verwijzen natuurlijk naar het kaartspel. Ook onze etiketten zijn in die stijl vormgegeven. Dat was geen toevallige keuze want onze roots liggen in Turnhout en dat is de internationale speelkaartenstad", zegt Cuypers. In Turnhout vind je bijvoorbeeld speelkaartenproducent CartaMundi en het speelkaartenmuseum. 

"We brouwen meer bier in Rusland dan in België"

Betekent deze bekroning een Russische doorbraak voor de Kempense bieren van Het Nest? "De Russen drinken het nu al graag", zegt Cuypers op Radio 2 Antwerpen. "Wij laten ons bier voor de Russische markt dan ook brouwen door een lokale Russische brouwer. Op die manier vermijden we hoge importkosten en blijven een SchuppenBoer of KoekeDam betaalbaar voor de modale Rus." Volgens Bart Cuypers geeft de bekroning nog een extra boost. "Dit jaar zullen we meer flesjes verkopen in Rusland dan in België. Daar brouwen we aan 6.000 hectoliter bier terwijl dat in België maar 4.000 is. Goed voor zo'n 1,5 miljoen flesjes. En het ziet er goed uit want volgend jaar willen we ons volume bier in Rusland nog verdubbelen", besluit Cuypers. 

Meest gelezen