Videospeler inladen...

Na weer een njet van Paul Magnette (PS) tegen N-VA, Ivan De Vadder: "Opdracht van Koen Geens is dood en begraven"

Volgens PS-voorzitter Paul Magnette leiden de onderhandelingen over een nieuwe federale regering tussen zijn partij en de N-VA tot niets. Dat zegt Magnette in interviews met verschillende kranten. De opdracht van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V), die een regering op de been probeert te brengen, lijkt daarmee dood en begraven, zegt VRT-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder. De N-VA reageert scherp: "We nemen akte van het dictaat van de PS". 

Het is duidelijk een gecoördineerde actie van PS-voorzitter Magnette: in de Vlaamse krant De Standaard, de Franstalige krant Le Soir en op de Franstalige openbare omroep RTBF laat Magnette vanmorgen verstaan dat het water tussen de PS en de N-VA te diep blijft om een federale regering te vormen. Eerder deze week had Magnette al een gesprek met de Waalse socialistische vakbond en toen waren er al geruchten dat de PS met een communicatie zou komen.

Het is niet de eerste keer dat Paul Magnette de deur lijkt dicht te gooien voor een paars-gele coalitie, een regering waar de PS en N-VA samen in zitten. Nu doet hij dus opnieuw een forcing. "Als je een deur dicht doet, doe je die beter in één keer dicht om effect te krijgen", stelt Ivan De Vadder. Nu wordt namelijk opnieuw naar de toekomst verwezen, naar komende maandag. Dan hebben de Franstalige socialisten een belangrijk partijbureau waar ze de stand van de federale formatie zullen bespreken en misschien wel definitief "njet" zullen zeggen.

"Er zijn allerhande signalen. Dit is er nu een in de hele reeks die we al gehad hebben", aldus Ivan De Vadder. Toch is de communicatie van Magnette een niet onbelangrijk signaal. "De opdracht van koninklijk opdrachthouder Koen Geens is nu dood en begraven", denkt De Vadder. CD&V-kopstuk Geens probeert als koninklijk opdrachthouder nog steeds te zoeken naar een federale regering. En zijn eigen partij duwt hem daarbij in de richting van PS én N-VA. Koen Geens zelf wenst via Twitter, op deze Valentijnsdag, aan iedereen een "dag vol liefde", en hij begeleidt zijn wens met het lied "La chanson des vieux amants" van Jacques Brel. 

(Lees verder onder tweet)

N-VA: "Dictaat van de PS, de derde partij van het land"

Als het niet paars-geel wordt, is het alternatief de "Vivaldi-coalitie": de groenen, de liberalen, de socialisten en de christendemocraten. Maar ook daar zijn heel veel problemen mee. Wat dan? Volgens PS-voorzitter Paul Magnette is zijn partij zich niét aan het voorbereiden op nieuwe verkiezingen. Al voegt hij daar snel aan toe dat hij ook niet bang is om naar de kiezer te trekken. Bovendien, opvallend: Magnette daagt N-VA-voorzitter Bart De Wever zelfs uit voor een tv-debat. Iets wat hij bij de verkiezingen van 2019 steeds heeft geweigerd.

De N-VA reageert in elk geval scherp op de uitlatingen van Magnette: "We nemen akte van het dictaat van de PS. De derde partij van het land meent iedereen de wet te kunnen spellen, en de onderhandelingen in de media te kunnen voeren. In weerwil van de Vlaamse kiezer moet er voor de PS een zo links mogelijke regering komen, zonder meerderheid in Vlaanderen. De PS wil zelfs verkiezingen uitlokken, enkel en alleen in de hoop om de N-VA te verzwakken en zichzelf te versterken."

(lees verder onder tweet)

SP.A-voorzitter Conner Rousseau roept op Twitter op om "het hoofd koel te houden en te werken aan oplossingen. Mensen hebben al genoeg gekozen". MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, van de Franstalige liberalen, gebruikt op Twitter de hashtag "noelections", geen verkiezingen dus. Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens wil "oplossingen van de politiek" in plaats van nieuwe verkiezingen."Het gaat over meerderheden. De kaarten liggen zoals ze liggen. In het belang van het land best de kaarten respecteren", tweet Coens.

Herbekijk hier de journaalreportage: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Als je met iedereen praat, hoor je dat niemand verkiezingen wil", zegt Ivan De Vadder. "Maar we zullen op een dag misschien wel wakker worden met nieuwe verkiezingen. Ik voel ook dat verschillende partijen zich ook aan het klaarmaken zijn. Slaapwandelend naar de verkiezingen? Ze willen het niet, maar bereiden zich tegelijk voor."

Al slaapwandelend naar nieuwe verkiezingen?

VRT-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder

Meest gelezen