Podvis: Waarom zijn nieuwe asielcentra nodig en hoe maak je er één van een oud belastingkantoor? 

Elke maand komen er in ons land nieuwe asielcentra bij. Daar krijgen mensen die hier asiel aanvragen opvang, tot ze weten of ze in ons land mogen blijven of niet. België heeft op dit moment niet genoeg plaats om al die mensen op te vangen. Daarom is de overheid op zoek naar extra locaties. Dat kan een oud ziekenhuis zijn, een leegstaand belastingkantoor of een kazerne. In deze Podvis volgt Annelies Hemelsoet het hele proces: van de zoektocht naar een locatie tot net voor de komst van de eerste asielzoekers, in het nieuwe asielcentrum van Beveren-Waas, dat deze week opent. Christine Van Tichel deed de montage.

Op 10 november vorig jaar werd er brand gesticht in een gebouw in Bilzen. Een gebouw waar een nieuw asielcentrum moest komen. Een dieptepunt in het verzet van de afgelopen maanden tegen de komst van nieuwe asielcentra.

Want er is verzet, er is angst. Omwonenden weten niet waarom er net in hun buurt een asielcentrum wordt gebouwd. Waren er niet al genoeg asielcentra? Wordt er ook rekening gehouden met de buren?

Op deze vragen zoeken we in deze podvis een antwoord. We volgden het hele proces in Beveren-Waas. Daar wordt het leegstaand kantoor van de belastingen verbouwd tot een asielcentrum. 120 mensen zullen daar vanaf donderdag 20 februari verblijven. Een grote investering in mensen en middelen. Maar die investering is nodig. Want ook na de opening van dit centrum, blijven nieuwe plaatsen nodig. 

Annelies Hemelsoet sprak met onze huidige minister van Asiel en Migratie Maggie De Block, directeur bij Fedasil Michael Kegels en de burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver. 

 

Meest gelezen