Videospeler inladen...

Wetstraatjournalist Ivan De Vadder: "Niemand wil nieuwe verkiezingen, maar alle partijen bereiden zich erop voor"

Na het ontslag van koninklijk opdrachthouder Koen Geens durft Wetstraatjournalist Ivan De Vadder niet te stellen dat het uitgesloten is dat er een federale regering komt met de N-VA en de PS. "Ik vermoed dat men toch blijft hopen dat die coalitie er toch zou komen. Dat heet therapeutische hardnekkigheid." Ook nieuwe verkiezingen als antwoord op de impasse sluit De Vadder niet uit. Volgens politiek commentator Rik Van Cauwelaert denkt het Paleis nu aan een soort interimregering met experts.

Het ontslag van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) komt niet helemaal onverwacht. Na de harde uithaal van PS-voorzitter Paul Magnette in de kranten en bij de collega's van RTBF, waarin Magnette stelde dat een regering met de N-VA onmogelijk is, was de werkpiste van Geens (regering met N-VA en PS) definitief naar de prullenmand verwezen.

"Koen Geens gooit de handdoek in de ring, als je dit allemaal hoort. Het is niet de eerste keer dat men hardop bij de PS nee zegt, maar vandaag kwam de boodschap van PS-voorzitter Paul Magnette hard aan. Koen Geens had zichzelf - en voor een stuk ook door zijn eigen partij - heel duidelijk de opdracht gegeven om een federale regering te vormen met de PS en de N-VA", zegt Ivan De Vadder in "Het Journaal". 

"Er wordt trouwens al acht maanden gewerkt rond een coalitie met de twee grootste partijen van het land, de PS en de N-VA. Als een van de twee partners, de PS, blijft herhalen in alle mogelijke bewoordingen dat het niet kan, dan is dit het resultaat. Dan heeft het weinig zin om voort te werken."

Durf niet te zeggen dat paarsgeel definitief onmogelijk is geworden, maar ook Vivaldicoalitie is niet evident

Ivan De Vadder

Ivan De Vadder durft niet te stellen dat een federale regering met de twee grootste partijen, de N-VA en de PS, definitief onmogelijk is geworden. 

"Ik vermoed dat men toch nog zal blijven hopen dat er op een of andere manier toch toenadering zou kunnen tussen de PS en de N-VA. Dat heet therapeutische hardnekkigheid."

De hamvraag is of er een paarsgroene regering komt zonder de N-VA en zonder een meerderheid aan Vlaamse kant. "Ook bij zo een Vivaldicoalitie met de socialisten, de groenen, de liberalen en wellicht CD&V, daar heeft CD&V altijd neen tegen gezegd. Open VLD heeft daar moeite mee en vindt dat de PS een stap in de richting moet zetten van de Open VLD. Het gedrag van de PS is niet van aard om die partijen vertrouwen te geven."

"Niemand wil verkiezingen, maar alle partijen zijn er wel mee bezig en al voorbereidingen aan het treffen. Dan kom ik bij mijn beeld van het boek "Slaapwandelaars".  De schrijver Christopher Clark legt daarin uit hoe de Eerste Wereldoorlog is begonnen. Dat boek vertelt dat de Eerste Wereldoorlog is begonnen omdat alle landen bezig waren met de voorbereiding van die oorlog en zo eindig je uiteindelijk met de uitvoering ervan. Ik vrees dat we in zo een situatie terecht aan het komen zijn."

Bekijk de analyse van Ivan De Vadder uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Een interimregering met experten of toch nieuwe verkiezingen?

De politiek commentator Rik Van Cauwelaert heeft in "Terzake" gezegd dat hij vermoedt dat het koninklijk paleis nu wil inzetten op de optie van een voorlopige interimregering met experten. "Maar zo een regering is niet evident. De expertenregering moet ook een meerderheid vinden in het parlement en die heeft een opdracht die niemand benijdt", aldus Van Cauwelaert.

Volgens Van Cauwelaert staan we niet ver van nieuwe verkiezingen. "De PS-voorzitter Paul Magnette heeft het nu zelf gezegd. Hij is niet bang voor verkiezingen als dat moet. Hij zegt terecht dat dan een aantal vragen voorgelegd moeten worden aan de kiezer. Wat met de toekomst van België? Daar moeten de grote partijen dan een antwoord op formuleren."

"Het parlement kan ook de realiteit niet blijven ontkennen. We kunnen niet blijven aanmodderen zoals we nu bezig zijn. Het is een pijnlijke komedie aan het worden. Op zeker ogenblik gaan de grote partijen moeten samenkomen en zeggen dat we naar nieuwe verkiezingen gaan", aldus Van Cauwelaert.

Bekijk de analyse van Rik Van Cauwelaert uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen