AP

Royals op zondag: als scoren niet direct lukt, schiet de nieuw samengestelde "Fab Four" te hulp

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse kroonprins Charles, prins William en hun echtgenotes zijn nog eens samen op stap geweest, oftewel de nieuwe "Fab Four".  De Britse editie van het modeblad Vogue van september is de bestverkopende van het voorbije decennium en laat dat net de editie zijn die Meghan Markle onder handen nam. De Thaise koning zal de begrafenissen betalen van de slachtoffers van het bloedbad dat vorig weekend werd aangericht. En de ramp met vlucht MH17 laat de Nederlandse koning Willem-Alexander niet los.

Een vader-zoonmomentje

In een eerder zeldzame gemeenschappelijke uitstap hebben prins Charles en zijn vrouw Camilla Parker Bowles met prins William en Catherine "Kate" Middleton een militair revalidatiecentrum in Nottinghamshire bezocht. In het centrum herstellen de zwaarst gewonde Britse soldaten. Het viertal praatte met het personeel dat helpt bij de fysieke genezing, maar er is ook psychologische begeleiding. Mentale gezondheid, een van de thema's waar William en Kate hun schouders graag onder zetten.

PA Wire/PA Images

In het centrum was er een vader-zoonmomentje toen William in een sportzaal de uitdaging van rolstoelbasket aanging. William mocht vrijworpen gooien, maar bakte er niets van. Vader Charles hielp een handje door Williams rolstoel naar voren te schuiven, dichterbij de ring, en eens in zijn schouders te knijpen. Bij de zesde poging lukte het William te scoren tot jolijt van het aanwezige publiek.

Bekijk hieronder de video van de tussenkomst van prins Charles:

De Britse pers heeft het viertal omgedoopt tot de nieuwe Fab Four. De oude samenstelling van de Fab(ulous) Four bestond uit William, Kate, prins Harry en Meghan Markle. Maar de hertog en hertogin van Sussex vertegenwoordigen vanaf de lente niet langer meer de Britse koningin, nadat ze vrijwillig hadden besloten een stap opzij te zetten.

Intussen bij de Sussex'en

Intussen vertoeven prins Harry en Meghan Markle met zoontje Archie Harrison nog altijd in Noord-Amerika waar ze blijkbaar pendelen tussen Canada en Florida. Het koppel nam onder meer het woord tijdens een bijeenkomst voor celebrity's en ondernemers georganiseerd door de bank JP Morgan in Miami. Of ze betaald werden voor hun toespraak is niet geweten. Harry en Meghan staan erop financieel onafhankelijk te worden.

De Britse editie van het modemagazine Vogue die in september verscheen, blijkt ook de bestverkochte editie te zijn van de afgelopen tien jaar. Het is de editie waarvan Meghan gasthoofdredactrice was.

Ze zette toen prominent 15 inspirerende vrouwen op de cover, zoals de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Arden, actrices Salma Hayek Pinault en Jane Fonda, en bokser Ramla Ali. Meghan interviewde ook de voormalige Amerikaanse first lady en goede vriendin Michelle Obama. Prins Harry had dan weer een gesprek met de bekende biologe Jane Goodall waarbij hij terloops liet vallen dat twee kinderen hem wel het maximum leek om onze planeet niet extra te belasten. 

De cover van Meghans Vogue in september:

Thaise koning betaalt begrafenissen

De Thaise koning, Maja Vajiralongkorn, zal de kosten betalen voor de begrafenissen van de slachtoffers van de wilde schutter die vorige week toesloeg. "De koning en koningin drukken hun spijt uit en zullen morele steun verlenen aan de nabestaanden en zullen de afscheidsplechtigheden bekostigen", laat de Thaise premier weten.

Vorig weekend richtte een Thaise militair een bloedbad aan op weg van zijn kazerne naar een winkelcentrum in de stad Korat. 29 mensen werden doodgeschoten en 57 anderen raakten gewond. De militair werd zelf uitgeschakeld door Thaise elite-eenheden, nadat eerst nog door zijn moeder was geprobeerd hem te overtuigen zich over te geven. De 32-jarige schutter voelde zich bedrogen bij een vastgoedverkoop en ging compleet door het lint.

Voor de Thaise koning zijn de uitvaarten een financiële peulschil te noemen, want Vajiralongkorn is volgens zakenmagzine Forbes de rijkste koning ter wereld. Zijn fortuin wordt geschat tussen de 30 à 60 miljard dollar. Officieel is dat vermogen geen privébezit van de koning, wel "van de natie", maar het wordt beheerd door de koning.

De Thaise koning en de koningin.
Anusak Laowilas/NurPhoto

Willem-Alexander ontmoet onderzoekers MH17

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft in Rotterdam een bezoek gebracht aan mensen die betrokken zijn bij het onderzoek naar en de rechtszaak over de ramp met vlucht MH17. Die vlucht werd in 2014 uit de lucht geschoten boven rebellengebied in Oost-Oekraïne met een Boek-raket afkomstig van het Russische leger. De crash kostte het leven aan 298 passagiers, onder wie bijna 200 Nederlanders.

De koning sprak met medewerkers van het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie over hun persoonlijke ervaringen en het uitermate complexe onderzoek. Op 9 maart start het proces tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 in een extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de onthulling van een monument voor MH17.

Willem-Alexander werd in het verleden al zwaar aangegrepen door het drama met MH17. Hij begrijpt het rauwe verdriet als je iemand verliest bij een ongeluk. De koning nam een jaar vóór de vliegtuigcrash zelf afscheid van zijn broer prins Friso en praatte erover in een interview op tv:

Meest gelezen