Inwoners van Zoutleeuw lopen massaal lekke banden op door schroeven op de weg

De politiezone Getevallei is op zoek naar de man of vrouw die schroeven uitstrooit op de wegen in Bos, een gehucht bij Zoutleeuw. Heel wat inwoners liepen met hun auto al een lekke band op. 

Midden december kwamen de eerste meldingen binnen van schroeven op de weg, zegt Roger Mertens, schepen in Zoutleeuw. "Oorspronkelijk was het vrij sporadisch, maar nu komen de mensen regelmatig met bosjes schroeven naar het gemeentehuis. Zelf liep ik ook al een lekke band op. Er is duidelijk een probleem, een schroevenstrooier die actief is." De schroeven zijn altijd dezelfde soort: zwart en 35 millimeter lang.  Mertens zat deze week samen met de burgemeester en de wijkagent. Er wordt nu een onderzoek geopend. 

Het is absoluut de bedoeling om de dader te vatten. Of dat makkelijk wordt, dat durf ik niet zeggen. 

Roger Mertens, schepen Zoutleeuw

Het gehucht Bos telt amper 45 woningen. De inwoners zijn erg alert en kijken zelf ook uit naar een mogelijke dader. Schepen Mertens wijst erop dat ze de dader sneller zullen vinden dankzij de oplettendheid van de buurtbewoners.  

De buurtbewoners zijn het beu

De frustraties lopen wel hoog op ondertussen. Om lekke banden te vermijden, gaan mensen nu ook actief op zoek naar de schroeven. Op één dag vond iemand wel dertig schroeven. De schroevenzaaier blijkt vooral toe te slaan in de Bosstraat, de toegangsweg naar het gehucht. “De dader moet iemand uit de buurt zijn”, denkt een bewoner. “Zoiets hebben wij hier in het rustige Bos nog nooit meegemaakt. Iemand die zo iets doet, hoort hier niet thuis. Het is te hopen dat de politie de dader zo snel mogelijk vat en dat hij een zware straf krijgt. Als hij op heterdaad zou betrapt worden door een buurtbewoner, zal het zijn beste dag niet zijn, vrees ik.” 

Meest gelezen