Radio 2

Uitvaart in Oetingen verplaatst omdat windhaan van kerktoren dreigde te vallen

In Oetingen, een deelgemeente van Gooik, kan een uitvaart vandaag niet doorgaan in de kerk omdat de windhaan op de toren los hing. De gemeente wilde het risico niet lopen dat de haan naar beneden zou vallen, dus werd de uitvaart verplaatst naar de parochiezaal.

“Waarschijnlijk heeft de storm Ciara de windhaan dit weekend omver geblazen. We hebben de brandweer gevraagd om de haan weg te halen, maar hun ladder was te kort. Daarom kwam er deze voormiddag een gespecialiseerde firma langs", vertelt burgemeester Michel Doomst.

De gemeente liet de afgelopen dagen al hekken rond de kerk zetten om te voorkomen dat de haan op een voorbijganger zou vallen. “We denken niet dat de haan naar beneden zou komen, maar we nemen liever geen risico. De uitvaartdienst die vandaag gepland was, gaat voor alle zekerheid door in de parochiezaal. Dat is in overleg met de familie afgesproken."

Haan in twee gezaagd

"We hebben de haan in twee moeten zagen om hem eraf te krijgen. Een groot gevaar was het niet, maar je kan maar beter op zeker spelen", vindt Glenn Botten van dakwerken De Vos. Een huzarenstukje, want de haan weegt al snel 100 kilogram. "Nu lassen we hem weer aan elkaar en nadien plaatsen we hem terug op de toren."

Radio 2

Meest gelezen