radio 2

"Taartenbakker" uit Brasschaat is 'Starter van het Jaar' voor Unizo Antwerpen

Serge Lamoral van Pastry Solutions uit Brasschaat is 'Starter van het Jaar' voor Unizo Antwerpen. Het bedrijf verkoopt kant-en-klare binnenkanten van taarten voor bakkers, die vaak met een personeelstekort kampen. Met dit product sparen ze erg veel tijd uit. "Ons vak is met uitsterven bedreigd. Wij bieden een 'incognito' hulpmiddel aan dat verstopt zit in de taart maar dat ervoor zorgt dat de bakker kan blijven bestaan".

Unizo Antwerpen reikte vrijdag de prijs van 'Starter van het Jaar' uit aan Serge Lamoral van Pastry Solutions.  Achter het bedrijf uit Brasschaat gaan twee vrienden schuil. Jens Van Bouwel kwam met het idee op de proppen en betrok er later Serge Lamoral bij. Beiden zijn patissier van opleiding. Ze verkopen kant-en-klare binnenkanten van taarten aan bakkers. Dat is voor die bakkers een enorme tijdswinst en is erg belangrijk omdat het almaar moeilijker wordt om geschikt personeel te vinden.

Alles is begonnen met Jens Van Bouwel. Hij heeft zijn eigen bakkerij en werd al snel geconfronteerd met een tekort aan geschikt personeel.  "We hebben bekeken waar je als bakker veel tijd mee verliest en veel vakkennis voor nodig hebt. Dan kom je uit bij de binnenkant van de taarten, dat is 95 % van je gebak. Door die binnenkant aan te bieden zijn bakkers nog volledig vrij om te doen wat ze willen. Elke bakker kan zich op die manier blijven onderscheiden", zegt bekroonde Starter Serge Lamoral. 

Taarten maken mensen gelukkig. Als mensen trouwen, blijft de bruidstaart, naast de bruidsjurk het allerbelangrijkste. Bakkers moeten blijven bestaan voor die gelegenheden"

Serge Lamoral

"Wij hebben bewust de keuze gemaakt om de ambachtelijke bakker te helpen. We willen niet naar de supermarkten gaan maar de gewone bakker steunen. Wij willen ons 'vak' beschermen. Het is de bedoeling dat de eindconsument weer naar de bakker gaat en niet naar de supermarkt. De ambachtelijke bakker kan daar het verschil maken", zegt Jens Van Bouwel.

"Taarten maken mensen gelukkig. Wanneer mensen trouwen is de bruidstaart, naast de jurk het belangrijkste van de hele trouw. Idem dito bij verjaardagen. Bakkers moeten blijven bestaan voor die gelegenheden om het verschil te kunnen maken. Wij bieden hen een hulpmiddel aan dat 'incognito' is. Het zit verstopt in een prachtige taart.  Maar het zorgt ervoor dat het voor de bakker haalbaar blijft om die prachtige creaties te blijven maken", zegt Serge Lamoral.

"We hebben de test gedaan. Jens bakte de taart helemaal ambachtelijk met spuitzak en al, hij was er 15 uur mee bezig. Ik was op een kwartiertje klaar.  Een gigantische tijdswinst dus voor de bakker, " aldus nog Serge.

Het winnende duo van Pastry Solutions kreeg een cheque van € 500  uit handen van Unizo Antwerpen. Het bedrijf is  kandidaat om op maandag 17 februari 'Starter van het Jaar' te worden voor heel Vlaanderen en Brussel.

Meest gelezen