Tafelschuimster die meer dan 120 keer op restaurant ging zonder te betalen, wordt geïnterneerd

Een vrouw die jarenlang op restaurant ging zonder te betalen, wordt nu geïnterneerd. De vrouw is al tot een jarenlange celstraf veroordeeld, maar volgens een gerechtspsychiater heeft ze een stoornis.

De vrouw sloeg meer dan 120 keer toe. Ze bestelde een eenvoudige maaltijd, zoals een croque-monsieur of kaaskroketten. Maar als de rekening kwam, bleek ze niet te kunnen betalen. Aangezien ze vooral aan zee actief was, kreeg ze de bijnaam "de schrik van de kusthoreca". Zo stapelde ze de veroordelingen op elkaar, en in juli vorig jaar werd ze opgesloten. Alles samen moet ze meer dan 100 maanden uitzitten.

Deze keer stond ze terecht voor vijf feiten in Gent. Tijdens het proces besliste de rechtbank, op vraag van haar advocaat, om de vrouw te laten onderzoeken door een gerechtspsychiater. Die kwam tot de conclusie dat ze lijdt aan een chronische psychotische stoornis, waardoor ze niet toerekeningsvatbaar is. Daarom wordt de vrouw nu geïnterneerd. Dat betekent dat ze zal worden behandeld in een psychiatrische afdeling van een gevangenis, of in een psychiatrische instelling.

Deze vrouw woont op een andere planeet

Peter Gonnissen, advocaat tafelschuimster

Peter Gonnissen, de advocaat van de vrouw, had gevraagd om haar de gunst van de opschorting te geven. Dat betekent dat de rechtbank de feiten bewezen zou vinden, maar geen straf zou uitspreken. Maar als dat niet kon, vroeg hij om de internering: "De vrouw heeft hulp nodig en geen gevangenisstraf. Ze woont op een andere planeet", zei de advocaat. De aanklager vroeg ook de internering. "De psychiater besluit dat de vrouw geestesziek was op het moment van de feiten en nog altijd is. De deskundige raadt een opname in een FPC (Forensisch Psychiatrisch Centrum) aan."

De vrouw is dus geïnterneerd voor vijf feiten in Oost-Vlaanderen. Maar ze kan nog tegen verschillende eerdere veroordelingen in West-Vlaanderen in beroep gaan. Advocaat Gonnissen kondigt aan dat hij dat zeker zal doen en ook de rechtszaken in beroep die al lopen zeker niet zal stopzetten. Al is het afwachten welke gevolgen de internering zal hebben voor die rechtszaken in beroep.

Meest gelezen