Twee dagen op rij treinhinder door spoorlopers in Antwerpen

Spoorlopers hebben twee dagen op rij voor vertragingen gezorgd bij treinen van en naar Antwerpen. Nochtans blijkt uit recente cijfers van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel dat het aantal spoorlopers daalt. “De gebeurtenissen van deze week laten ons zien dat we actie moeten blijven voeren”, zegt Frédéric Petit van Infrabel.

Twee dagen op rij moesten treinen in de regio Antwerpen stilgelegd worden door mensen die zich op en naast het spoor bevonden. Dat gebeurde donderdagavond tussen Berchem en Mortsel. De dag voordien werden er spoorlopers gesignaleerd tussen de stations van Antwerpen-Centraal en Berchem.

Spoorlopen is verboden en bovendien levensgevaarlijk

Frédéric Petit, Infrabel

Nochtans blijkt uit recente cijfers van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel dat het aantal spoorlopers de voorbije jaren is gedaald. Vorig jaar waren er in onze provincie 90 meldingen.

“We hebben de voorbije jaren al veel actie gevoerd tegen spoorlopers. Zo waren er verschillende sensibiliseringscampagnes en plaatsten we ook struikelmatten en hekken om spoorlopers te voorkomen”, zegt Frédéric Petit van Infrabel. “De gebeurtenissen van deze week laten ons zien dat we actie moeten blijven voeren. Spoorlopen is verboden en bovendien levensgevaarlijk.”

Eén dode en drie gewonden

Uit cijfers blijkt dat mensen van verschillende leeftijden aan spoorlopen doen. “De hoofdoorzaak is het feit dat mensen tijd willen besparen door een kortere weg te nemen. Zelfs als er een veilige onderdoorgang voorzien is, gaan mensen vaak via de sporen en dat kan absoluut niet. Enerzijds zijn er vertragingen als de treinen moeten stilgelegd worden, maar het belangrijkste is natuurlijk de veiligheid”, aldus Petit. “Vorig jaar vielen er in België drie gewonden en één dode als gevolg van spoorlopen”.

 

Meest gelezen