Radio 2

Vanaf 30 maart wordt asbest aan huis opgehaald in heel Limburg en in Diest

Vanaf 30 maart kunnen de inwoners van de 42 Limburgse gemeenten en Diest hun asbestafval goedkoop aan huis laten ophalen. Het gaat om een project van Limburg.net, de provincie en De Huisdokter. Vlaanderen geeft daarvoor 4,5 miljoen euro.  Het project is vandaag voorgesteld op een werf in Heusden-Zolder waar arbeiders golfplaten aan het verwijderen waren.

Sinds 2001 is het verboden om asbest te gebruiken in ons land. "Maar als we om ons heen kijken, zien we nog overal asbest in gebouwen, en meer nog, er is veel meer asbest dat we niet zien. Vandaar dat we de Limburgers de kans willen geven om op een goedkope en efficiënte manier van asbestafval af te geraken," legt gedeputeerde voor leefmilieu Bert Lambrechts (N-VA) uit.  Daarom hebben we met 4,5 miljoen euro steun van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir een project voor drie jaar opgezet. Daarvoor werken afvalintercommunale Limburg.net, het provinciebestuur en De Huisdokter (Dubolimburg) samen."

Container of bigbag

Alle inwoners kunnen vanaf eind volgende maand via Limburg.net een aanvraag indienen en betalen. Ze kunnen dan voor 160 euro een container bestellen of voor 20 euro een platenzak of bigbag. Bij elke ophaling moet ook verplicht een pakket persoonlijke beschermingsmaatregelen (wegwerpoveral, stofmasker, bril) gekocht worden om het asbest veilig af te breken. Er zit een instructiefolder bij met alle veiligheidsrichtlijnen. Nadien wordt de container of de bigbag aan huis opgehaald. Daarnaast kan asbest ook nog altijd naar het recyclagepark gebracht worden. Dat moet voortaan ook gebeuren in een verpakking en kost 1 euro per verpakking. Het verpakkingsmateriaal daarvoor is vanaf half maart te koop in het recyclagepark. 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Hulp van professionelen

Voorzitter Luc Wouters (CD&V) van Limburg.net reageert ook op kritiek die de sector van de dakwerkers eerder gaf als zou dit gevaarlijk zijn in particuliere handen, terwijl zij zelf jaarlijks opleidingen moeten volgen. "Wij reiken de hand naar de sector. We bieden de mogelijkheid aan de inwoners om professionelen in te schakelen om de werkzaamheden te verrichten en vervolgens kunnen ze toch nog van ons goedkoop aanbod gebruik maken om het asbestafval af te voeren. Het belangrijkste is dat we inspelen op de richtlijn van Vlaanderen om op termijn het asbest te verwijderen."

Bel de Huisdokter

De provincie Limburg en De Huisdokter (DuboLimburg) heben samen twee begeleidingsformules uitgewerkt. Daarmee kan iedereen met hulp van professionelen asbest laten verwijderen van daken, uit gevelbekleding en isolatie rond verwarmingsleidingen. Ook daarvoor kunnen particulieren van een fikse tussenkomst genieten.

Meest gelezen