Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VS wil consulaat openen op Groenland nu Denemarken de verkoop van dat eiland weigert

De Verenigde Staten zullen volgend jaar een consulaat openen op het Deense eiland Groenland. Eerder mislukte een poging van president Donald Trump om dat eiland te kopen van Denemarken. De VS gaat zo de strijd om invloed in het smeltende noordpoolgebied aan met andere grootmachten zoals Rusland en China.

Het nieuws komt van de krant "The Washington Post" en het magazine "Foreign Policy". Volgens hen heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken 587.000 dollar opzij gezet om volgend jaar een consulaat te openen in Nuuk, de administratieve hoofdstad van Groenland. Denemarken, tot wie het grote eiland voor de kust van Noord-Amerika behoort, zou toestemming geven voor een VS-consulaat.

Dat was anders toen VS-president Donald Trump vorig jaar voorstelde om Groenland te kopen van Denemarken. De Deense regering wees dat toen af en Trump reageerde boos en schrapte een gepland bezoek aan Kopenhagen. Daarna is de ruzie wel bekoeld. (Lees verder onder de foto).

De Amerikaanse luchtmachtbasis 1.000 kilometer ten noorden van de poolcirkel.

De VS hebben sinds 1951 een kleine militaire aanwezigheid op de luchtmachtbasis Thule in het noorden van Groenland. Na de Koude Oorlog is die basis in het noordwesten van Groenland fors gekrompen. Het belang ervan is echter fors gestegen door groeiende interesse van concurrenten Rusland en China in het noordpoolgebied. 

"Grote Spel" op de Noordpool

Het Arctische gebied lijkt dus de inzet te worden van een nieuwe strijd om invloed. Door de klimaatverandering worden een aantal zeestraten ten noorden van Siberië en Canada plots meer bevaarbaar, wat economisch en militair erg interessant kan zijn. Ook zou het mogelijk worden om fossiele brandstoffen en mineralen te ontginnen in het gebied, waar dat vroeger niet mogelijk of onrendabel was.

Door de klimaatverandering worden routes doorheen het noordpoolgebied plots erg interessant voor de scheepvaart

De VS hebben de deelstaat Alaska als toegang tot noordpoolgebied, maar willen ook Groenland toevoegen. De basis op Thule kan daar een rol in spelen, maar een consulaat zou ook een meer diplomatieke aanwezigheid betekenen. Overigens was er tot 1953 een VS-consulaat, maar dat is toen gesloten. Recent hebben echter ook Canada, een aantal Europese landen en Zuid-Korea een consulaat op Groenland geopend.

Rusland voert boven Siberië de militaire aanwezigheid op en China wou zich via infrastructuurwerken binnenwurmen in Groenland. Dat laatste is onder Amerikaanse druk evenwel van de baan. Groenland is het grootste eiland ter wereld en is een autonoom gebied binnen het koninkrijk Denemarken. Het grootste deel van het eiland is bedekt door een ijslaag.

Nog in de regio: Rusland is boos omdat een Amerikaanse militaire delegatie de Noorse luchtmachtbasis op het Jan Mayen-eiland in de Atlantische Oceaan bezocht heeft. De VS zou kijken of er daar C-130-transportvliegtuigen kunnen gestationeerd worden. Volgens Moskou is die maatregel gericht tegen Rusland. Zowel Noorwegen als Denemarken als de VS maken deel uit van de NAVO.

Meest gelezen