Protest tegen windmolens in Zonnebeke

In Zonnebeke heeft protestcomité Frontwind een infoavond georganiseerd over een nieuwe aanvraag voor twee windmolens in de regio tussen Passendale en Westrozebeke. 

Drie jaar geleden was er al eens een aanvraag voor twee windmolens. Het comité heeft zich daar toen hevig tegen verzet. De aanvraag is afgewezen, maar er loopt nog altijd een procedure in beroep. Ondertussen hebben de initiatiefnemers, Engie Electrabel en weverij Jonckvansteen, een nieuwe aanvraag ingediend. Daarin staan de molens iets verderop en ze zijn ook kleiner. Maar de buurtbewoners zijn nog altijd tegen. Ze vrezen vooral 's nachts voor overlast door lawaaihinder.

Initiatiefnemers op vergadering aanwezig

Ook Engie Electrabel en de mensen van Jonckvansteen woonden de vergadering van het protestcomité bij. Niet om de zaak te boycotten, maar om te weten wat er leeft. Reynout Claeys van Engie Electrabel: "Er worden soms onderzoeken en studies aangehaald die hier niet van toepassing zijn. Wij moeten ons aan vastgestelde normen houden. Dat gaan we ook doen." De plek waar de molens zou komen, is industrieterrein. Een groot deel van de energie is voor het bedrijf Jonckvansteen. Die maken technisch textiel en tapijtgarens en verbruiken jaarlijks zo'n 15 miljoen kilowattuur.  

Meest gelezen