Landschap vzw - Bob Luijks

Met vergunning mogen Duitsers binnenkort wolven doden, om boerderijen te beschermen

De Duitse Bondsraad maakt het gemakkelijker om op wolven te schieten. Althans toch wanneer er boerderijdieren aangevallen zijn. De wet voorziet dat iedereen die schade ondervindt van de wolven, op hen mag jagen, tot er geen boerderijdieren meer worden aangevallen, zo klinkt het. Het enige wat daarvoor nodig is, is een vergunning aanvragen.

In het oosten van Duitsland, rond en ten zuiden van Berlijn, zitten veel wolvenroedels. Die richten vaak schade aan bij boerderijen, waar ze dieren doodbijten. Vooral in de deelstaten Brandenburg en Saksen zijn er overvloedig veel wolvenroedels aanwezig.

En die roedels wil de Bondsraad nu bestrijden. De nieuwe wet laat zelfs toe dat een hobbydierhouder jaagt op de wolven. Maar daarvoor moet hij of zij wel kunnen aantonen dat er schade is geleden, en dat die aan wolven te wijten valt. Lukraak beginnen jagen op wolven mag niet. Of toch, zodra schade aangetoond is, mag dat, mits vergunning, wel. Er hoeft niet gezocht te worden naar het roofdier in kwestie, ook wanneer niet meteen duidelijk is of het net die wolf is die schade toebracht, mag het dier gedood worden.

Beschermde diersoort

Zodra boerderijdieren niet meer aangevallen worden, moet de veehouder dan ook stoppen met wolven doden. Ook op kruisingen tussen wolven en honden mag geschoten worden. Maar wolven blijven een beschermde diersoort in Duitsland, waardoor de wet wel een vergunning vraagt van elke veehouder die op wolven wil jagen.

Er komt ook een verbod op het lokken en voederen van wolven.

De Bondsraad is niet de Bondsdag, het Duitse Parlement. Het is te vergelijken met de Senaat bij ons. Hier zetelen geen volksvertegenwoordigers, maar vertegenwoordigers van de deelstaten. 

Lynx in België

Bij ons is er nog lang geen nood om op wolven te jagen, want er is nog geen grote wolvenpopulatie. Afgelopen maanden kwamen enkele wolven toch de landsgrens over, en volgens "Het Belang van Limburg" worden die misschien binnenkort gevolgd door lynxen. Er zijn heel wat lynxen in de grensstreek met België, volgens Duitse wetenschappers, en de kans dat die de grens oversteken is dan ook niet onbestaande. Volgens Jan Loos van "Welkom Wolf", in "Het Belang van Limburg", zouden ze via de Hoge Venen of de Voerstreek ons land kunnen binnenkomen. 

De lynx, misschien binnenkort onze volgende gast.
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen