Zelfpluktuin uit Lochristi bouwt oude elektrische rolstoelen om tot landbouwmachines

Bij zelfpluktuin Rawijs in Lochristi heeft het personeel geen last meer van pijnlijke knieën na het onkruid wieden. Daar werkt men op zelfgemaakte wiedbedden van afgedankte elektrische rolstoelen en andere landbouwmachines die het lichaam niet belasten. “Goed voor de rug en de portemonnee”, zegt Alex Floré.

Een team van tien tot twintig mensen is al de hele week druk in de weer met lassen, slijpen en het in elkaar steken van zelfrijdende wiedbedden. “Voor de meesten is het de eerste keer dat ze lassen”, lacht Alex Floré. De handige harry heeft een paar jaar geleden het gat in de markt gevonden om in de fysiek zware landbouwsector het werk lichter en sneller te maken.

Inspiratie uit het rusthuis

“Heb je ooit nog als vakantiejob onkruid moeten wieden? Dan weet je meteen hoe zwaar dit werk is”, getuigt Floré. “Je zit constant op je knieën met een gebogen rug en op het einde van de dag kan je bijna niet meer bewegen. Tijdens een bezoek aan een rusthuis zag ik rolstoelen staan en dat bracht me op een idee. Ik heb daarna maanden zitten denken en knutselen aan een eigen wiedbed.”

Dat mag je trouwens vrij letterlijk nemen. Alex en zijn personeel liggen letterlijk op een plank met mousse en trekken zo het onkruid uit de grond. “Onze machine is 1,5 meter breed, precies de breedte van onze paden op het veld. We hebben oude metalen aan elkaar gelast, er liggen twee bedden op het middenframe en laten ons hoofd rusten op een steun. Tussen ons is er een joystick waarmee we kunnen sturen en voorwaarts kunnen rijden. Er is ook nog plaats voor een radio en op het dak ligt er een zonnepaneel waarmee we de motor opladen.”

Heel wat goedkoper

Niet alleen voor je rug zijn de zelfgemaakte wiedbedden een zegen. Ook economisch scheelt het veel. “We hebben voor al het materiaal samen zo’n 500 euro betaald. Als je een wiedmachine zou kopen, moet je rekenen op een bedrag van 5.000 tot 7.000 euro.” Maar ook andere zelfgemaakte machines, zoals een schoffelmachine en een onkruidbrander, hebben hun nut al bewezen. “Als je met een gewone roofingbrander onkruid verbrandt, dan moet je rekenen op een half uur per strook van 50 meter. Met onze zelfgemaakte machines duurt dat nog maar twee minuutjes.”

“Génial”

In Frankrijk bestaat er al een bedrijf dat cursussen geeft aan landbouwers om zelf zulke machines te maken. Na een tip kwam er eens een ingenieur van het bedrijf langs om Alex’ toestellen te onderzoeken. “Het enige dat hij kon zeggen was ‘génial’. Die erkenning is leuk.” Alex heeft alvast geen patent genomen op zijn wiedbedden. Geïnteresseerde landbouwers zijn altijd welkom om tips te krijgen.

kasto80

Meest gelezen