Videospeler inladen...

Amerikanen verhogen invoertaks op nieuwe Europese vliegtuigen

De Verenigde Staten verhogen de importheffing op vliegtuigen van Europese makelij. Het nieuwe tarief van 15 procent gaat op 18 maart in. Nu geldt nog een importheffing van 10 procent.

Het importtarief maakt deel uit van de represaillemaatregelen die de VS hebben genomen, omdat ze vinden dat de Europese vliegtuigbouwer Airbus onterecht Europese en Franse staatssubsidies ontvangt. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) bepaalde vorig jaar dat Washington 7,5 miljard dollar aan strafheffingen mag opleggen aan Europese goederen, omdat de EU heeft nagelaten illegale subsidies aan Airbus stop te zetten.

De vliegtuigbouwer zegt in een verklaring dat het hogere tarief vooral Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zal raken. Die kampen namelijk met een tekort aan toestellen. Airbus hoopt dat de Amerikanen tegen 18 maart alsnog van gedachten veranderen.

Na het oordeel van de WTO kwam Washington in oktober met een lijst van Europese goederen die heffingen opgelegd krijgen. Onder meer vliegtuigen, kaas, wijn en whisky worden sindsdien extra belast. De lijst wordt nu op een aantal punten aangepast. Door tarieven te wijzigen en steeds andere producten heffingen op te leggen, willen de Amerikanen Europa extra schaden en exporteurs onzeker maken.

De ruzie tussen de VS en de EU over subsidies voor vliegtuigbouwers loopt al meer dan tien jaar. Dit jaar doet de WTO uitspraak in een door de EU aangespannen zaak over Amerikaanse staatssteun voor Airbus-rivaal Boeing.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen