Radio 2

Eeuwenoude bomen in Maarkedal zwaar toegetakeld door vandaal 

In Maarkedal, in de Vlaamse Ardennen, heeft een onbekende enkele erg oude bomen in een natuurgebied zwaar beschadigd. De vandaal maakte met een kettingzaag groeven in enkele bomen en liet er ook vergif achter. De eigenaar heeft een klacht ingediend bij de politie. Het Agentschap Natuur en Bos opent een onderzoek. 

In Maarkedal heeft Eric Desmaele een klein natuurgebied, Waerdebroecken. Toen hij er onlangs ging wandelen merkte hij tot zijn verbazing op dat enkele oude eiken geringd waren: “Iemand heeft met een kettingzaag kerven in de bomen gemaakt. Daardoor wordt de sapstroom afgesloten en sterven ze af.” 

Ook mijn lievelingsboom, een beuk van meer dan 100 jaar oud, is er bij

Boseigenaar Eric Desmaele

Toen Desmaele grondiger ging inspecteren, merkte hij ook bij andere bomen gleuven op waar vergif in gespoten was. “Er is duidelijk iemand die dit bos kapot wil maken. Het ligt echt afgelegen. Je raakt hier niet zomaar. Dit is bewuste sabotage.”

(lees verder onder de foto)

Peter Malaise

“Dit kunnen we niet laten passeren”

Desmaele stapte naar de politie en vroeg er een onderzoek. Daar wordt de zaak ernstig genomen. Ook burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA) dringt intussen aan om er snel werk van te maken. Dat is geen toeval, Maarkedal promoot net het aanplanten van bomen. De politie roept iedereen op om soortgelijke vandalenstreken of verdacht gedrag meteen te melden.

Vandaal kan zware straf krijgen

“Ook de milieu-inspectie is intussen komen kijken. Het Agentschap Natuur en Bos gaat stappen ondernemen,” vertelt Desmaele. De bosbeheerder heeft een onderzoek geopend en laat weten dat op milieu-inbreuken zware, zelfs gerechtelijke, straffen staan.  

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen