AFP or licensors

Britse eilanden zetten zich schrap voor tweede stormweekend: erg veel neerslag verwacht, honderden vluchten geannuleerd

De Britse eilanden maken zich op voor een tweede stormachtig weekend. Een week na storm Ciara gaat stormdepressie Dennis aan land. Nu al zijn rukwinden van meer dan 90 kilometer per uur gemeten, maar de storm zal nog aan kracht toenemen. De weerdiensten waarschuwen vooral voor overstromingen door verwachte hevige neerslag. Honderden vluchten zijn al geannuleerd. 

Dennis is de vierde storm die deze winter de Britse eilanden teistert. Vorige weekend richtte Ciara al veel schade aan, maar meteorologen denken dat Dennis nog iets zwaarder wordt voor het Verenigd Koninkrijk. 

In sommige gebieden zou er in een of twee dagen evenveel neerslag kunnen vallen als normaal in een maand. Omdat de bodem op vele plaatsen nog verzadigd is, kunnen de gevolgen ernstiger zijn. Op veel plaatsen wordt gewaarschuwd voor overstromingen.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Het leger is ingeschakeld en zandzakken worden gevuld om overstromingen te voorkomen.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Deze namiddag zijn in het Verenigd Koninkrijk al rukwinden van meer dan 90 kilometer per uur gemeten, maar storm Dennis zal nog aan kracht toenemen. Meteorologen schatten dat hij tot zondagavond zal woeden en vooral Wales en het noorden en zuidwesten van Engeland zal treffen.

Vandaag zijn uit voorzorg al honderden vluchten geannuleerd van onder meer de luchtvaartmaatschappijen Easyjet en British Airways. Ook het spoor waarschuwt voor hinder en vertragingen. Er wordt ook gewaarschuwd voor stroomstoringen.

Voor de kust van Kent in het zuiden van Engeland heeft deze namiddag al een reddingsactie op zware zee plaatsgevonden. De reddingswerkers vonden het lichaam van een man die overboord was gevallen van een tanker. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen