CD&V-voorzitter Joachim Coens ontgoocheld over PS: "Vivaldi-coalitie ligt nu niet op tafel"

CD&V wil op dit moment niet weten van een zogenoemde "Vivaldi-coalitie", een regering zonder de N-VA. Dat laat voorzitter Joachim Coens verstaan in "De ochtend" op Radio 1. Gisteren nam partijgenoot Koen Geens ontslag als koninklijk opdrachthouder: een regering met N-VA én PS bleek "definitief" onmogelijk. Het alternatief lijkt dan een "Vivaldi-coalitie", zonder N-VA. Maar "Vivaldi is voor mij een componist tot op vandaag", zegt Coens. De voorzitter wil nu "bekomen" van dat ontslag van Geens, en afwachten wat de koning beslist. 

© Gunter Nezhoda - creative.belgaimage.be

Gisteren nam vicepremier Koen Geens (CD&V) ontslag als koninklijk opdrachthouder. Een regering PS én de N-VA bleek "definitief" onmogelijk, stelde Geens vast. Verklaringen van PS-voorzitter Paul Magnette hadden zijn gesprekken "doorkruist", zei Geens, ook al waren er inhoudelijke toenaderingen. "Dat is heel duidelijk gesteld door de PS", zegt ook voorzitter Joachim Coens (CD&V) vandaag. 

Na alle inspanningen van CD&V komt dat als "een domper", zegt Coens: "We hebben een kater overgehouden aan Valentijn. Op het moment dat er moest gekust worden, loopt het lief weg. Ik vind dat ongelooflijk." 

We hebben een kater overgehouden aan Valentijn

Joachim Coens, voorzitter CD&V

"Aan tafel was men serieus aan het praten", maakt de voorzitter zich sterk. "Om de grote uitdagingen aan te kunnen en voor de stabiliteit van het land, moeten we best meerderheden in beide taalgroepen hebben", zegt hij. Om een meerderheid aan Vlaamse kant te hebben, moet N-VA in de federale regering zitten. 

Vivaldi is voor mij een componist tot op vandaag

Joachim Coens, voorzitter CD&V

Over alternatieven is Coens schamper. Het meest geopperde alternatief is de zogenoemde "Vivaldi-coalitie" (met socialisten, liberalen, groenen, én CD&V, maar zonder N-VA). Maar dat "ligt op dit moment niet echt op tafel", zegt Coens. "Vivaldi is voor mij een componist tot op vandaag. Daar is dus geen antwoord op te geven." 

Verkiezingen: "Geen oplossing"

Verkiezingen vindt Coens "geen oplossing". Eventueel moet er een tijdelijk bestuur komen rond thema's als het begrotingstekort, maar ook "rond uitkeringen, koopkracht, klimaat, veiligheid en gezondheidszorg", zegt Coens. "Maar als men vindt dat dit niet moet met meerderheden in beide taalgroepen, betreur ik dat ten stelligste. Dat is de verantwoordelijkheid van die partijen."

Meest gelezen