BORDIGNON V._BELGIAN DEFENSE

Eerste dode door coronavirus in Europa: "Maar moeten ons geen zorgen maken, dit was verwacht"

In Frankrijk is een eerste dode gevallen door het nieuwe coronavirus Covid-19. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid Agnes Buzyn. Viroloog Marc Van Ranst benadrukt dat we ons nog steeds geen zorgen moeten maken. "De dode in Frankrijk is een 80-jarige Chinese toerist die terugkwam uit de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van het virus. Ook daar zijn de doden vooral te tellen bij de hele oude mensen en mensen met onderliggende aandoeningen. In die zin is het niet verrassend: dit is hetzelfde patroon als we zien in China." 

Het dodelijk slachtoffer in Frankrijk is dus een Chinese toerist van 80 jaar, bij wie het virus eind vorige maand werd vastgesteld. De toerist lag sindsdien in een ziekenhuis in Parijs. "We wisten dat deze patiënt erg ziek was", aldus Van Ranst. "Het zijn vooral oudere mensen of mensen met onderliggende aandoeningen die sterven aan deze infectie. Dit is dan wel de eerste dode in Europa, maar dit was verwacht."

De Franse minister van Volksgezondheid werd gisteren op de hoogte gebracht van het overlijden van de toerist. "De toestand van de patiënt is snel achteruitgegaan en hij verkeerde al enkele dagen in kritieke toestand", preciseert ze. 

Ook de dochter van de man ligt in Frankrijk in het ziekenhuis. Zij is echter buiten gevaar en zou binnenkort het ziekenhuis mogen verlaten. In Frankrijk zijn in totaal 11 mensen besmet met het coronavirus. Zes van hen liggen nog in het ziekenhuis. Hun toestand zou niet zorgwekkend zijn. 

Tot op vandaag waren drie doden door het coronavirus geregistreerd buiten het Chinese vasteland: op de Filipijnen, in Hongkong en in Japan.

Eerste besmetting op Afrikaanse continent

Gisteren werd ook een eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld op het Afrikaanse continent. Het gaat om een besmetting in Egypte, maar veel details zijn niet bekendgemaakt. De Egyptische overheid houdt het hierop dat de besmette persoon een buitenlander is, en dat hij in afzondering is geplaatst. Hij zou geen ernstige symptomen vertonen.

De voorbije 24 uur zijn in de Chinese provincie Hubei nog eens 139 mensen gestorven aan het nieuwe coronavirus, Covid-19. Daarmee stijgt de dodentol in China naar meer dan 1.500.

Het aantal besmettingen in het land is opgelopen tot 66.000. Het merendeel van de gevallen is vastgesteld in Hubei. Daar werden de voorbije 24 uur zo'n 2.420 nieuwe gevallen geregistreerd, wat ongeveer de helft minder is dan een dag voordien.

Eerder deze week kondigden de gezondheidsautoriteiten van Hubei aan dat ze een nieuwe, bredere definitie van het virus hanteren, waardoor het aantal besmettingen sterk toenam.

1.716 gevallen van besmetting zijn ontdekt bij artsen en verpleegkundigen die met de patiënten hebben gewerkt. Zes van hen zijn overleden.

Chinees papiergeld gaat in quarantaine

Ook het Chinese papiergeld moet in quarantaine, zo heeft de Chinese centrale bank besloten. Bankbiljetten kunnen het coronavirus helpen verspreiden en daarom haalt de People's Bank of China oude bankbiljetten tijdelijk uit de roulatie en worden die ontsmet. 

Geld uit de regio's met de hoogste besmettingsgraad wordt schoongemaakt door toepassing van ultraviolette straling of verhitting en daarna minstens 14 dagen opgeslagen, vooraleer het weer wordt gedistribueerd. In minder zwaar getroffen gebieden wordt het geld een week lang uit roulatie gehaald.

Aan lokale banken is gevraagd om geld afkomstig van ziekenhuizen en markten apart te houden. Ook mogen geen bankbiljetten worden uitgewisseld tussen provincies en steden met een hoge besmettingsgraad.

De centrale bank kondigde ook aan dat 600 miljard yuan (79,3 miljard euro) aan nieuwe bankbiljetten in omloop wordt gebracht in de Chinese provincie Hubei en de hoofdstad Wuhan, het gebied dat geldt als het epicentrum van het nieuwe coronavirus.

Hoe dan ook wordt in China nog weinig papiergeld gebruikt. Betalingen gebeuren meestal elektronisch, maar zeker ouderen geven nog altijd de voorkeur aan contant geld.

VS gaan passagiers cruiseschip ophalen

De Verenigde Staten gaan 380 Amerikanen ophalen die vastzitten op het door het coronavirus getroffen cruiseschip Diamond Princess voor de kust van Japan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt twee vliegtuigen beschikbaar die de Amerikanen vanuit Japan zullen terugvliegen. Ze zullen ten vroegste morgen in de VS aankomen. Na hun aankomst zullen ze zeker 14 dagen in quarantaine moeten blijven. 

Eerder deze week zijn al elf passagiers van 80 jaar of ouder van boord gehaald. Zij waren niet besmet met het coronavirus, maar verkeerden in slechte gezondheid of zaten in binnenhutten zonder ramen.

Het cruiseschip ligt al tien dagen in quarantaine voor de Japanse kust bij de stad Yokohama, nadat bij een passagier het coronavirus was vastgesteld. Het schip had zo'n 3.700 mensen aan boord. 218 mensen raakten besmet met het coronavirus en werden eerder al naar ziekenhuizen gebracht. Vandaag raakte bekend dat nog eens 67 mensen aan boord besmet zijn geraakt.

Bpost schort verzending van post naar China op

Als gevolg van het coronavirus worden steeds meer vluchten richting China gestaakt, en dit heeft gevolgen voor heel wat postbedrijven. Bpost schort vanaf vandaag de verzending van brieven en pakjes naar China op wegens transportproblemen als gevolg van het coronavirus. 

Bpost vraagt klanten om hun brieven en pakjes naar China voorlopig niet af te geven in de postkantoren of postpunten. Het zal zijn klanten informeren zodra de verzending kan worden hervat. Pakjes en brieven afkomstig uit China worden wel nog bezorgd.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen