AFP or licensors

Duitsers protesteren tegen extreemrechts in Erfurt en Dresden

In Erfurt, in de Duitse deelstaat Thüringen, zijn duizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen de radicaal-rechtse partij AfD. Ze eisen dat geen enkele politieke partij samenwerkt met hen. In Dresden, in de naburige deelstaat Saksen, komen dan weer honderden mensen op straat om een neonazistische herdenkingsmars te voorkomen.

De betoging in Erfurt is georganiseerd door de vakbonden. Onder het motto "Niet met ons: geen samenwerking met fascisten - nooit en nergens" komen de manifestanten bijeen aan de Dom van Erfurt.

De aanleiding voor de betoging is de manier waarop de liberale politicus Thomas Kemmerich vorige week werd verkozen tot minister-president van Thüringen. Hij kreeg bij een stemming de steun van de christendemocraten (CDU) en van zijn eigen partij (FDP), maar ook van het extreemrechtse AfD.

De zaak leidde in het hele land tot verontwaardiging. Kemmerich kondigde onder zware politieke druk aan dat hij zich terugtrekt als minister-president. Binnen de CDU van bondskanselier Angela Merkel leidde de zaak tot het ontslag van CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer, de gedoodverfde opvolger van Merkel.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Protest tegen herdenkingsmars van neonazi's

In Dresden, in de deelstaat Saksen, zijn honderden mensen op straat gekomen om een neonazistische herdenkingsmars te voorkomen. 

Neonazi's houden vanavond een rouwmars in het centrum van Dresden om de 75e verjaardag van het bombardement op de stad te herdenken. Op 13 februari 1945 kwamen bij Engelse en Amerikaanse bombardementen 25.000 mensen om het leven. 

De politie is massaal aanwezig om te voorkomen dat neonazi's en tegenbetogers elkaar treffen. Er zijn versperringen opgericht om de twee groepen manifestanten van elkaar te scheiden. Er worden ook paarden en helikopters ingezet. De politie van Saksen krijgt steun van de nationale politiedienst en van de politiekorpsen van de deelstaten Thüringen, Brandenburg, Berlijn en Sleeswijk-Holstein. Hoeveel politiemensen er in totaal worden ingezet, wordt niet meegedeeld.

Meest gelezen