De Russische artiest Pjotr Pavlenski
AFP or licensors

Man die intieme video Parijse kandidaat-burgemeester verspreidde, is opgepakt in andere zaak

De Russische artiest Pjotr Pavlenski, die verantwoordelijk zou zijn voor het verspreiden van de expliciete video van de Parijse kandidaat-burgemeester Benjamin Griveaux, is opgepakt door de politie. Dat zegt het parket van Parijs, dat echter stelt dat Pavlenski opgepakt werd in het kader van een ander onderzoek.

Benjamin Griveaux, een partijgenoot van president Emmanuel Macron, trok zich vrijdag terug als kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs nadat er een compromitterende video van hem was opgedoken op sociale media. Daarin was te zien hoe hij aan het masturberen was. De linkse Russische kunstenaar Pjotr Pavlenski, die in Parijs woont, verklaarde later dat hij de video openbaar heeft gemaakt. Hij deed dat naar eigen zeggen om de "hypocrisie" aan te klagen van de politicus die beweert de "traditionele familiewaarden" te verdedigen.

Zaterdag is Pavlenski opgepakt en vastgehouden voor verhoor, maar volgens het parket van Parijs is er geen verband met de zaak-Griveaux. Hij wordt verdacht van gewapend geweld. De Russische kunstenaar zou op oudejaarsavond betrokken geweest zijn bij een vechtpartij in een appartement in het centrum van Parijs. Hij zou volgens Franse media twee mensen verwond hebben met een keukenmes.

Volgens het parket van Parijs is er intussen wel een onderzoek geopend naar de verspreiding van de omstreden video. Benjamin Griveaux heeft zaterdag klacht tegen onbekenden ingediend wegens schending van zijn privacy.

Meest gelezen