Hooverphonic trekt met "Release me" naar het Songfestival voor ons land: beluister het hier

"Release me". Met dat nummer trekt Hooverphonic in mei voor ons land naar het Songfestival in Rotterdam. Het nummer is vanochtend gelanceerd en kan je hieronder beluisteren, en ook de videoclip staat al online. "Een vintage-Hooverphonic-gevoel", vindt MNM-dj Peter Van de Veire. "Een ingetogen moment op het podium", verwacht dan weer Songfestivalkenner André Vermeulen. 

"We wilden naar het Eurovisiesongfestival gaan met een Hooverphonic-nummer pur sang, met een sterke melodie en de nodige dosis melancholie", klinkt het bij Hooverphonic. "Strijkers mochten uiteraard niet ontbreken, want die zitten heel sterk in ons DNA."

"Release me" gaat over afscheid nemen. Alex Callier schreef het nummer toen zijn vader ongeneeslijk ziek was: "Het thema is universeel. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met afscheid nemen van een vriend, familielid of geliefde."

We wilden deelnemen met een Hooverphonic-nummer pur sang: een sterke melodie en de nodige melancholie.

Hooverphonic

Naast het nummer zelf, laat de band vandaag ook meteen de videoclip los op de wereld: "Regisseur Matthias Lebeer heeft de pure essentie van de song vastgelegd op een heel poëtische en gestileerde manier, die deel uitmaakt van zijn signatuur, en perfect aansluit bij de wereld van Hooverphonic".

Beluister hieronder het nummer en bekijk de videoclip. Lees daaronder de mening van onze Songfestivalkenners:

Wat vinden de kenners?

"Het nummer gaf mij meteen een vintage-Hooverphonic-gevoel", zegt MNM-dj Peter Van de Veire, die elk jaar het commentaar verzorgt bij het Eurovisiesongfestival. "Het plaatje klopt volledig. Dit zou eigenlijk perfect in de soundtrack van een James Bond-film kunnen zitten. Het nummer heeft geen gigantische uithaal, maar de toonwissel in het nummer raakt me wel."

Dit zou eigenlijk perfect in de soundtrack van een James Bond-film kunnen zitten.

Peter Van de Veire

"Het is een sobere ballade", zegt André Vermeulen, de Songfestival-kenner van VRT NWS. "Het is een sierlijk nummer, zoals we dat van Hooverphonic gewend zijn. Het begint eenvoudig, de opbouw wordt subtiel ondersteund, eerst door gitaren, daarna door een knappe vioolpartij."

Volgens Van de Veire is de melancholie het sterkste aspect van het nummer. ""Als je van me houdt, laat me dan los", zo klinkt het in het nummer. Dat is ook heel mooi uitgepuurd."

Van de Veire heeft wel nog één tip: "Ik hoop dat ze gaat voor een broekpak. Dat zou bij dit nummer beter passen dan een jurk."

Halen we hiermee de finale?

Hooverphonic staat voor ons land in de eerste halve finale, op dinsdag 12 mei. Dan zal worden beslist of ons land doorstoot naar de finale, vier dagen later. 

"Dit nummer is zeker sterk genoeg voor de finale", zegt Van de Veire. "Maar hoe ver we ermee geraken, durf ik niet te voorspellen. "A matter of time" van Sennek (die twee jaar geleden ons land vertegenwoordigde, red.) vond ik ook finalewaardig, maar daar is het foutgelopen bij de act. Al ben ik er nu wel zekerder van dat ze de act meer gaan uitpuren zodat het meer past bij het nummer."

Die act is natuurlijk nog niet helemaal af. Hooverphonic werkt daarvoor samen met Matthias Lebeer, die de videoclip van het nummer regisseerde. Hans Pannecoucke en Ignace D’Haese staan hem bij. Zij waren vorig jaar trouwens verantwoordelijk voor de uitwerking van de winnende act van Duncan Laurence, die ook een ingetogen nummer bracht.

In alle drukte die het Songfestival meestal met zich meebrengt, wordt het lied van Hooverphonic een ingetogen moment. 

André Vermeulen

Van de Veire denkt dat onze finalekansen zullen afhangen van hoe zwak of sterk de andere nummers zijn: "We kunnen enkel hopen dat de andere liedjes snoeiharde rock, bombastische-schreeuwerige-jurken-kitsch of dance zijn, want dat is dit nummer absoluut niet."

Daarmee is Vermeulen het eens. "In alle drukte die het Songfestival meestal met zich meebrengt, wordt het lied van Hooverphonic een ingetogen moment. Omdat we nog niet weten hoe de andere nummers gaan klinken, blijft het afwachten hoe dit nummer zich gaat onderscheiden van de andere."

Hooverphonic zelf heeft er alvast vertrouwen in: "Als we één ding geleerd hebben in onze carrière, is het dat een nummer dat geschreven is vanuit een grote persoonlijke ervaring, vaak goed ontvangen wordt. Alsof het publiek de echtheid voelt."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen