Vlaanderen en Frankrijk gaan samen kustduinen beschermen

Vlaanderen en Frankrijk slaan de handen grensoverschrijdend in elkaar, om onze kustduinen beter te beschermen. Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, de Franse staat, de Conservatoire du Littoral en het Franse Département du Nord hebben daarvoor vrijdag een memorandum ondertekend. 

De ondertekening gebeurde symbolisch op de Frans-Belgische grens nabij Adinkerke. De partners willen samenwerken voor het behoud en herstel van de landschappelijke en biologisch waardevolle kustduinen tussen het Franse Duinkerke en Westende, in België. Die kustduinen staan bekend om hun grote landschappelijke en biologische verscheidenheid. De biodiversiteit van die grensoverschrijdende duinengordel wordt echter sterk bedreigd. Dat komt zowel door bebouwing als door overwoekering van het open duinlandschap door struikgewas.

En daarom willen de overheden aan beide kanten van de landsgrens hun steentje bijdragen tot het behoud van het gebied. Ondertussen hebben beide overheden al verschillende zaken georganiseerd in het kader van de samenwerking. Zo werd er een masterplan voor de gehele grensoverschrijdende duinengordel uitgewerkt. Ook werden een informatiefolder en geleide wandelingen uitgewerkt om de plaatselijke bevolking en toeristen te sensibiliseren rond de waarde en kwetsbaarheid van de duinen.

Meest gelezen