Wat denkt Franstalig België? "Ook zij zijn het beu: geen enkele traditionele partij heeft te winnen bij verkiezingen"

"Als het tot verkiezingen komt, dan bestaat het risico dat de uiterst linkse PTB nog beter scoort in Wallonië." Dat zegt Joyce Azar, kenner van Franstalige partijen bij de VRT en commentator bij RTBF. Gisteren sloeg de PS de deur voor een regering met de N-VA definitief dicht. Het woord verkiezingen doet steeds meer de ronde, "maar het is niet zeker dat de PS daar veel bij kan winnen", zegt Azar. 

Wordt er bij de Franstalige partijen gejuicht nu de PS definitief de deur heeft dichtgegooid voor een regering met de N-VA? Allesbehalve, weet Joyce Azar, Franstalig journaliste bij de VRT en commentator bij RTBF. 

Ras-le-bol

"Wie voor de PS heeft gestemd, zal de ras-le-bol van Magnette wel begrijpen. Ook anderen zien in dat een regering met de N-VA niet ging." Zowel op sociaal-economisch vlak, als over de staatsstructuur, komen die twee partijen namelijk niet overeen, zegt Azar. 

De deur dichtslaan was de minst slechte optie voor de PS, aldus de journaliste, omdat "het risico van een regering met de N-VA nóg groter was". "Overal in Europa doen socialistische partijen het minder. Magnette is bang om dezelfde richting uit te gaan, zeker nadat de Franstalige liberalen van MR zijn afgestraft omdat ze met N-VA bestuurd hebben." 

Bovendien wordt de N-VA aan Franstalige kant vaak extremer beoordeeld dan in Vlaanderen. Azar: "Veel Franstaligen maken het verschil niet tussen de N-VA en extreemrechtse partijen. Dat is een fout imago van de N-VA, maar veel Franstaligen denken wel zo."

Risico

Maar of de PS hier echt sterker van wordt, dat is nog maar de vraag, zegt Azar. "Als het tot verkiezingen komt, dan bestaat het risico dat de PTB hierdoor nog beter scoort." Die uiterst linkse partij steeg bij de verkiezingen van 2 naar 12 zetels in de Kamer, en zit in "stijgende lijn", weet Azar. 

Ook Franstalige kiezers "zijn het beu", en "als zij radicale verandering willen, kunnen ze kiezen om niet meer voor dezelfde traditionele partijen te stemmen, en wel voor de PTB", zegt Azar.

Maar het is ook mogelijk dat Franstalige kiezers de PS net nog willen versterken, zodat ze meer kunnen wegen op de onderhandelingen. Voor de PS gaat het dus om een "pari risqué", een gewaagde gok.

Hetzelfde geldt trouwens voor andere Franstalige partijen. Ecolo heeft nu mogelijk wel opnieuw zicht op een plekje in de onderhandelingen, maar ook zij "wrijven zich nu niet in de handen", zegt Azar. "Ook Ecolo beseft dat een coalitie zonder de N-VA moeilijk te vormen zal zijn. Daarvoor moet minstens Open VLD óf CD&V worden overtuigd. Open VLD kan misschien nog een opening maken, CD&V zegt vanmorgen duidelijker nee."

Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de MR, zit op dezelfde lijn. "Als we morgen naar nieuwe verkiezingen gaan, zal dat enkel het proces vertragen. Er is geen enkel element dat ons kan doen geloven dat het na nieuwe verkiezingen gemakkelijker zal zijn", zei Bouchez gisteren.

Meest gelezen