Videospeler inladen...

Woede na brutale moord op jonge vrouw in "feminicidestaat" Mexico

In Mexico heeft de brutale moord op een jonge vrouw een golf van woede veroorzaakt. Honderden betogers, bijna allemaal vrouwen, kwamen in Mexico-Stad op straat om het geweld tegen vrouwen aan te klagen. "Feminicidestaat" spoten ze op de muren van het presidentiële paleis, een verwijzing naar de vele vrouwenmoorden die in Mexico worden gepleegd.   

Ingrid Escamilla is het zoveelste slachtoffer dat het gezicht is geworden van de strijd tegen geweld op vrouwen in Mexico. De 25-jarige vrouw uit Mexico-Stad werd vermoord door haar partner. De brutaliteit van de moord schokte velen. De vrouw werd gedood met een mes, haar lichaam werd daarna verminkt en delen ervan werden in de riool gedumpt.

Niet alleen het brutale geweld zelf, ook de manier waarop verschillende media daarmee omgingen, revolteerde velen. Gruwelijke foto's van het verminkte lichaam werden door sommige media gepubliceerd. Eén krant publiceerde zo'n foto op de voorpagina, met daarbij het opschrift "Het was de schuld van Cupido".

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

"Hoe Ingrid werd vermoord maakt ons razend. Hoe de media haar lichaam nóg een keer onteerden, maakt ons furieus", zeiden manifestanten die met honderden actievoerden tegen het geweld op vrouwen.

Nadat ze de gevel van het presidentiële paleis hadden bespoten met slogans als "Wij laten ons niet het zwijgen opleggen" trokken honderden betogers naar de kantoren van een mediabedrijf dat de gruwelfoto's had gepubliceerd. Daar kwam het tot onlusten met de oproerpolitie. De politie kreeg verf over zich heen en antwoordde met pepperspray.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

In het verleden kwamen er wel eens misnoegde reacties op de manier waarop de betogers tegen geweld op vrouwen actievoeren, meestal door (historische) gebouwen te bekladden of stadsinfrastructuur te beschadigen. 

"Het maakt ons woedend dat het publiek ons veroordeelt omdat we onze woede niet op deze manier zouden mogen uiten", zeiden de actievoerders ook in een statement. "Wij zijn niet boos. Wij zijn furieus."

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Ditmaal bleef kritiek op de acties echter uit. De woede was algemeen. President López Obrador veroordeelde de "daad van brutaal machismo" en de overheid kondigde een onderzoek aan naar de politieagenten die de gruwelfoto's aan de pers zouden hebben overgemaakt. 

Eerder deze week leek López Obrador geweld op vrouwen echter niet zo heel ernstig te nemen. Toen hij daarover werd aangesproken, zei hij dat "die kwestie veel wordt gemanipuleerd in de media" en dat hij vond "dat het niet heel de tijd alleen over vrouwenmoorden moest gaan."  

Geweld op vrouwen is nochtans erg aanwezig in de Mexicaanse samenleving. De cijfers liegen er niet om. Volgens activisten en de regering worden in Mexico elke dag tien vrouwen gedood, louter omdat ze vrouwen zijn. Vorig jaar waren er 3.825 vrouwenmoorden, een stijging van 7 procent ten opzichte van het jaar voordien.

Bekijk het verslag in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen