Videospeler inladen...

Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt voor derde dag op rij, Chinese overheid wist al vroeger van gevaar

In China is het aantal nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus voor de derde dag op rij gedaald. Vanmorgen meldde de Chinese overheid 2.009 nieuwe gevallen, gisteren waren dat er nog 2.641. Gisterenavond verspreidden de staatsmedia ook een speech van de Chinese president Xi Jinping, waaruit bleek dat de overheid al lang op de hoogte was van het gevaar van het virus, voor de bevolking op de hoogte werd gebracht.

De daling in het aantal nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus komt er na een sterke toename enkele dagen geleden. Op donderdag werden in een klap 15.000 nieuwe besmettingen bevestigd, door een nieuwe manier van diagnose stellen. Sindsdien is het aantal nieuwe besmettingen elke dag afgenomen.

In totaal zijn er nu door het virus, dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt, in China al 1665 doden gevallen. Vier andere mensen overleden aan de ziekte in Japan, Hongkong, de Filipijnen en Frankrijk. De mortaliteitsgraad (het aantal mensen dat sterft aan het virus) ligt nu ongeveer op 2%.

De Chinese autoriteiten melden tegelijkertijd dat de maatregelen die genomen worden om het virus in te dijken, beginnen te werken. Woordvoerder Mi Feng van de Nationale Gezondheidscommissie liet weten dat er minder ernstige gevallen van Covid-19 zijn en dat het aantal niet-ernstige gevallen nu ook sneller wordt behandeld.

Xi wist ervan

Gisterenavond werd op de staatsmedia ook een speech van de Chinese president Xi Jinping gepubliceerd van begin februari. Daarin zei hij dat hij begin januari al orders had gegeven om maatregelen te nemen tegen het nieuwe virus, weken voor bij het grote publiek bekend werd dat de ziekte overdraagbaar was van mens op mens.

Het lijkt of de Communistische Partij van China zo wil tonen dat ze wel vanaf het begin bovenop de feiten zat. Anderzijds kan de overheid met deze stap nog meer kritiek oogsten over hoe ze de uitbraak van het virus heeft aangepakt, omdat burgers pas zo laat op de hoogte werden gebracht.

Begin deze week bezocht Xi Jinping een ziekenhuis met Covid-19-patiënten in Peking.

Quarantaine in gouden kooi op cruiseschip

Intussen zijn op het cruiseschip Diamond Princess, dat voor anker ligt in Japanse wateren, 70 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat brengt het totale aantal besmettingen op het schip op 355 van de ongeveer 3.700 opvarenden.

Het schip werd bijna twee weken geleden in quarantaine geplaatst, nadat een vrouw die afstapte in Hongkong positief testte op het virus. De Amerikaanse overheid is van plan om een vliegtuig te sturen om de Amerikanen die op het schip vastzitten te repatriëren. Enkel reizigers die geen symptomen van Covid-19 vertonen mogen echter mee met de vlucht naar huis. Ook Hongkong en Canada hebben laten weten dat ze hun landgenoten van het schip willen halen.

Een passagier van dat andere cruiseschip, MS Westerdam, is nu toch besmet met het coronavirus. Het schip werd overal weggestuurd uit vrees voor het virus maar mocht na twee weken dan toch in Cambodja aanmeren. Volgens de Cambodjaanse overheid testten alle opvarenden negatief, en dus mocht iedereen het schip verlaten.

Honderden passagiers vlogen daarop vanuit Cambodja naar Maleisië, en bij een 83-jarige vrouw uit Amerika is nu toch het virus vastgesteld bij aankomst in de hoofdstad Kuala Lumpur. De vrouw en haar man zijn opgenomen in het ziekenhuis voor verder onderzoek. Het ministerie van Volksgezondheid van Maleisië zal later vandaag een persconferentie geven.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen