Caroline Flack is een bekend Brits tv-gezicht.

Britse tabloids en justitie zwaar onder vuur na plotse dood van bekende Britse presentatrice (40)

De plotse dood van een bekende televisiepresentatrice heeft een schokgolf veroorzaakt in het Verenigd Koninkrijk. Caroline Flack (40), bekend van onder meer "Love island", bezweek volgens haar management "onder een immense druk". Terwijl haar management met de vinger naar justitie wijst, wordt op de sociale media hard uitgehaald naar de Britse roddelpers, de zogenoemde "tabloids".


Voor u dit artikel leest: hebt u vragen over zelfmoord of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan via het gratis nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Caroline Flack stapte gisteren uit het leven. Sinds december was ze voer voor een niet-aflatende stroom aan berichten in de Britse (roddel)pers. Toen werd de presentatrice van "Love island" (ITV2) namelijk gearresteerd, omdat ze haar partner Lewis Burton (27) aangevallen zou hebben. Het waren de buren die die twaalfde december de politie hadden verwittigd. De agenten troffen het koppel vol bloed aan in hun appartement.

De openbaar aanklager stelde dat Flack haar partner in zijn slaap met een lamp had geslagen. Burton liep daarbij een serieuze hoofdwonde op. Flack had ook een glas stukgeslagen en was zo ook zelf gewond geraakt.

Geen contact, maar wel een verzoening

Flack ontkende de beschuldigingen en de rechter liet haar vrij onder voorwaarden en na betaling van een borgsom. De presentatrice mocht tot het proces wel geen contact hebben met haar vriend. Die laatste verzoende zich met Flack en steunde de vervolging door het parket niet.

Door de hele heisa zette Flack een stap opzij als presentatrice van het populaire televisieprogramma "Love island". Begin maart moest ze voor de rechter verschijnen, dat had ze gisteren -op de dag van haar dood- te horen gekregen. 

(lees voort onder de reactie van Lewis Burton, de vriend van Flack)

Ook Openbaar Ministerie zwaar onder vuur

Haar management bekritiseert justitie voor het "willen nastreven van een proces voor de show, dat niet in het algemeen belang was". "Het Openbaar Ministerie wist hoezeer Caroline kwetsbaar was, maar wist ook dat het vermeende slachtoffer (de partner van Flack, red.) de vervolging niet langer wenste en dat hij de versie van de feiten door het Openbaar Ministerie betwistte." 

Een proces voor de show

management Caroline Flack

Het Openbaar Ministerie vindt het gezien "de tragische omstandigheden" niet gepast om te communiceren over de details van het dossier. 

Terwijl het management van Flack naar justitie wijst, zijn het de Britse tabloids die op sociale media met de vinger worden gewezen. Sinds december hadden verschillende tabloids de vermeende mishandelingszaak breed uitgesmeerd en dat zou Flack zwaar onder druk hebben gezet.

Zeker The Sun moet het nu ontgelden op sociale media. De krant zette meerdere keren Flack op haar voorpagina met titels als "het bloedbad in de slaapkamer van Flack" tot "Ze probeerde me te vermoorden."

(lees verder onder enkele voormalige voorpagina's van The Sun)

The Sun maakte op Valentijn, een dag voor de dood van Flack, ook nog een artikel over een "speciale" Valentijnskaart die te koop was. "I'll f*cking lamp you" stond er naast een illustratie van het hoofd van Flack, een verwijzing naar de aanval met de lamp. "The Sun" haalde gisterenavond, na het nieuws over de dood van Flack, het artikel offline. Een laffe daad en een schuldbekentenis, vinden verschillende Twitteraars.

(lees verder onder de tweet)

"Dit drama zal geen verandering brengen"

Harry De Paepe, kenner van en auteur van boeken over het Verenigd Koninkrijk, zegt dat de plaag van tabloids (de populaire roddelpers) is dat "ze veroordelen zonder dat er een veroordeling is uitgesproken". "Er is een niet-aflatende stroom aan artikels over celebrity's en die druk op hen kan tot drama's leiden", legt De Paepe uit. Hij betwijfelt of de zaak-Flack verandering zal brengen.

Zanger Cliff Richard leefde ook een paar jaar in de hel. Oordelen zonder veroordeling. Dát verhaal keert altijd terug

"Het doet me denken aan de zaak van Cliff Richard (foto onder)", vertelt De Paepe. "De bekende zanger werd ooit gearresteerd op beschuldiging van misbruik. Toen heeft de Britse openbare omroep BBC helikopters ingezet en rond zijn huis laten circuleren, dat werd live uitgezonden op het nieuws. Richard is op borg vrijgekomen en gevlucht naar Portugal. Uiteindelijk werden alle klachten tegen hem van tafel geveegd en werd de zanger vrijgesproken. Maar die man heeft wel een paar jaar in de hel geleefd. En dát verhaal keert altijd terug."

(lees verder onder de video)

Cliff Richards werd beschuldigd van kindermisbruik en was daar kapot van.
2015 Neil Lupin

Tabloids zijn voorlopig niet te stuiten. "Dit drama met deze jonge dame zal niet voor een breuk zorgen. Toen News of the World - de krant die verwikkeld zat in een afluisterschandaal - werd opgedoekt, dacht men ook dat de roddelpers onder controle was. Net als in 1997 met de dood van prinses Diana die verongelukte na een achtervolging door paparazzi. En toch keerde het hele circus terug", aldus De Paepe.

Is er dan geen waakhond die de pers deontologisch in de gaten houdt? "In 2013 heeft men vanuit de politiek geprobeerd om via een Royal Charter de pers een soort van regulering op te leggen, met boetes voor allerlei wanpraktijken. Maar dat is gemengd onthaald geweest. Er was de vrees voor politieke inmenging, het muilkorven van de pers en de collateral damage, waarbij je kranten treft die niet schuldig zijn. Gevolg: de wetgeving wordt niet strikt opgevolgd."  

Britse tv-gezichten brengen hulde

Bekende Britse tv-gezichten brengen intussen hulde aan Flack als mens en als presentatrice (foto onder). Flack presenteerde onder meer "The X Factor" en won de danswedstrijd "Strictly come dancing" in 2014. Zender ITV besloot gisteren uit respect de geplande aflevering van "Love island" niet uit te zenden. Met dat programma won Flack twee jaar geleden nog de Bafta Award voor beste realityshow, en tot kort na de vermeende mishandelingszaak was ze daar nog steeds de vaste presentatrice.

Meest gelezen