Videospeler inladen...

Conner Rousseau (SP.A) was verrast door "njet" Magnette: "Zaten nog wat op onze honger, maar het was work in progress"

Ook Conner Rousseau, de voorzitter van SP.A, was verrast door het veto van Paul Magnette, voorzitter van PS (de zusterpartij van SP.A, red.). Volgens Rousseau is het weer een zoveelste mislukking bij de federale regeringsvorming en zijn de mensen het beu: "Men zegt dat België niet werkt, maar het is eigenlijk het politieke systeem dat niet werkt", trekt hij hard van leer in "De zevende dag". "Misschien moeten we een soort "Centerparcs-conclaaf" verzinnen: We sluiten iedereen op in een bungalow tot er een coalitie is."

De onverwachte exit van Koen Geens (CD&V) als koninklijk opdrachthouder, afgelopen vrijdag, is een zoveelste etappe in de moeilijke federale regeringsvorming. Geens had zelf zijn ontslag aangeboden aan de koning omdat PS-voorzitter Paul Magnette 's ochtends duidelijk in verschillende media had laten weten dat hij er genoeg van had en niet met de N-VA aan tafel wilde gaan. 

"Ik was een beetje verrast door het veto van PS-voorzitter Paul Magnette", reageert Conner Rousseau (SP.A) in "De zevende dag". "We zijn al meer dan 8 maanden verder sinds de verkiezingen en elke mislukking is er uiteindelijk een te veel. De mensen zijn het beu. Je krijgt het gewoonweg niet meer uitgelegd. Het zou eigenlijk over de inhoud moeten gaan en er moet niet gegooid worden met veto's. We moeten aan de toekomst beginnen denken."

"Geens zijn verdienste was dat hij sereen heeft gewerkt én dat hij vertrouwen heeft proberen te creëren. Maar wij hebben wel nog enkele bezorgdheden over een sociale ommekeer. Daarom zaten óók wij nog wat op onze honger. Ik heb dat intern besproken met Koen Geens en er kon over gepraat worden. Het was een "work in progress", het was niet te nemen of te laten."

Misschien moeten we een soort "Centerparcs-conclaaf" verzinnen: We sluiten iedereen op in een bungalow tot er een coalitie is

Conner Rousseau

"SP.A wil vooral kijken naar de inhoud. Met N-VA samenwerken zal daardoor niet simpel zijn. Maar wij sluiten dat niet uit. Misschien moeten we eens kijken naar enkel de inhoud die losstaat van de samenstelling. Je kan volgens mij op twee manieren coalities vormen: je kan beginnen met kijken naar de samenstelling en daaruit vloeit inhoud voort of het omgekeerde. Misschien moeten we een soort "Centerparcs-conclaaf" verzinnen: We sluiten iedereen op in een bungalow tot er een coalitie is."

"Constructief meewerken aan een begroting"

Rousseau staat alvast niet weigerachtig tegenover het opstellen van een begroting vooraleer er een regering is: "We hebben echt een volwaardige regering nodig mét een volwaardige begroting. Maar wij mogen het land niet naar de afgrond sturen omdat er geen begroting is. Als het zover is, zullen wij hier constructief aan meewerken. Al hebben we wel enkele sociale bezorgdheden die we zeker moeten oplossen. 

Wij mogen het land niet naar de afgrond sturen omdat er geen begroting is

Conner Rousseau

Aan de andere kant is de SP.A-voorzitter geen voorstander van nieuwe verkiezingen: "Dat zal niets oplossen. De partijen zullen nog verder uit elkaar staan. Maar als ze er uiteindelijk komen, dan is SP.A er klaar voor. De verkiezingen zullen gaan over de manier waarop politiek werkt. Men zegt nu vooral dat België niet werkt, maar het is eigenlijk het politieke systeem dat niet werkt", besluit Rousseau. 

Bekijk hier het volledige gesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen