Van "ezelsstamp" van Magnette (PS) tot "CD&V is niet dweil van Wetstraat": Koen Geens (CD&V) haalt bijzonder fel uit 

"Ik had graag een iets elegantere sortie gekregen dan de ezelsstamp van vrijdagmorgen" en "CD&V is niet de dweil van de Wetstraat". Voormalige koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) heeft in "De zevende dag" bijzonder hard uitgehaald nadat Paul Magnette (PS) vlak voor het weekend een veto gesteld had voor onderhandelingen tussen zijn partij en de N-VA. 

Sinds vrijdag is Koen Geens (CD&V) koninklijk opdrachthouder af. Enkele dagen vroeger dan voorzien gaf hij zijn opdracht terug aan de koning. En meteen werd een regering met de PS en de N-VA begraven.

In "De zevende dag" heeft Geens nu fel uitgehaald naar Paul Magnette, die vrijdagmorgen zei dat zijn partij niets gemeenschappelijks had met de N-VA. "Ik was ervan overtuigd dat ik het vertrouwen had van de twee belangrijkste partijen (PS en N-VA). Mij nu komen zeggen dat er niets gemeenschappelijks was, wel dan moet ik wel heel slecht geluisterd hebben."

Even verderop herhaalt hij die boodschap: "Het is gesprongen op "ik heb er genoeg van". Ik ben geen naïeve mens. Ik ben aan de opdracht begonnen omdat ik wist dat ik de twee partijen wellicht bij elkaar kon brengen. Als ik dat niet wist, had ik mijn kop niet op het blok gelegd."

Ik ben aan de opdracht begonnen omdat ik wist dat ik de twee partijen wellicht bij elkaar kon brengen. Als ik dat niet wist, had ik mijn kop niet op het blok gelegd

Koen Geens

En toch blijft hij ervan overtuigd dat het had kúnnen werken. "Ik wist dat het akkoord een evenwicht moest vinden tussen sociaal-economische aspecten, pensioenen, laagste uitkeringen, milieu-investeringen, veiligheidsinvesteringen. Dat lag allemaal op tafel, op een heel voorzichtige manier. We waren misschien ergens geraakt, indien men akkoord had kunnen gaan met een agenda om de staatshervorming voor te bereiden, om af te spreken voor na de volgende verkiezingen, en indien men mijn partij een beetje ruimte gelaten had op ethisch vlak in plaats van ze te squeezen alsof ze een conservatieve Vaticaanse partij was."

Uithaal naar PS-voorzitter Paul Magnette...

Hij haalt ook hard uit naar Magnette zelf. "Ik ben een beetje ontgoocheld omdat ik dacht dat ik het vertrouwen had om het te proberen. Ik had toch graag een iets elegantere sortie gekregen dan de ezelsstamp van vrijdagmorgen. Dat verdient niemand."

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

En naar de aanvallen op CD&V

En ook over de berichtgeving over zijn partij is hij niet te spreken. "Mijn partij is de beste partij die er is. Iedereen schrijft nu dat CD&V de sleutel in handen heeft, maar we zijn voor het eerst actief betrokken zes maanden nadat ze begonnen zijn."

Ik voel me niet persoonlijk aangevallen, maar wie mijn partij aanvalt, zal mij tegenkomen

Koen Geens

Hij vervolgt: "Wij zijn geen passe-partout, wij zijn niet de dweil van de Wetstraat. Als men wil praten, dan zal men moeten praten over de ethische en communautaire thema's. Ons land houdt het niet zonder dat men een grondig akkoord bereikt over die communautaire thema's. Dat moet niet nu, maar tegen de volgende verkiezingen. Maar wie nu gokt op de verkiezingen, omdat Koen Geens gezegd heeft dat paars-geel niet mogelijk is, speelt met de voeten van het land en met de voeten van de CD&V. Ik ben niet boos dat men mij in de rug schiet, zolang men mij niet in het hoofd schiet, want dan ben ik dood. Ik voel me niet persoonlijk aangevallen, maar wie mijn partij aanvalt, zal mij tegenkomen."

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

En nu?

Toch blijft CD&V ook na deze opdoffer bereid om verder te praten. "Er is nooit iets goeds gekomen als men niet meer praat. Ik heb de koning lang geïnformeerd over wat mogelijk zou kunnen zijn. De CD&V moet niet de verrijzenis preken. Belangrijke mensen hebben mij gezegd dat de Vivaldi-coalitie (met CD&V, Open VLD, MR, SP.A, PS, Groen en Ecolo) dood is. Dan zeg ik tegen de koning: "Laat Vivaldi maar verrijzen als u het kan, maar dat moet u even niet aan mij of mijn partij vragen"."

Maandag zal de koning opnieuw consultaties aangaan, "en dan zal hij een wijze beslissing nemen".

Herbekijk het hele gesprek met Koen Geens in "De zevende dag" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen