PS-voorzitter Magnette: "Geens heeft zelf beslist om ontslag te nemen omdat hij geen andere formule wilde uittesten"

PS-voorzitter Paul Magnette zegt dat het ontslag van Koen Geens als koninklijk opdrachthouder zijn eigen beslissing was. Waals minister Pierre-Yves Dermagne (PS) voegt daaraan toe dat niet zijn partij, maar CD&V zelf de opdracht van Geens heeft doen mislukken. 

In "De zevende dag" had Geens de PS verweten dat hij vorige week vrijdag een "ezelsstamp" had gekregen nadat Magnette liet weten dat een coalitie tussen de N-VA en zijn partij onmogelijk was. Geens gaf daarop zijn opdracht aan de koning terug, alhoewel hij een nota had gemaakt waarover alle partijen het eens waren. 

"Het is zijn eigen beslissing om ontslag te nemen, want wij waren bereid om andere formules te proberen. Hijzelf helemaal niet", zegt Magnette. Waals minister Pierre-Yves Dermagne zegt het nog duidelijker: het is CD&V zelf die de missie van Geens heeft gesaboteerd, door zijn opdracht te beperken tot het onderzoeken van een paars-gele (PS en N-VA) coalitie en een coalitie zonder N-VA uitsloot. 

Magnette  is naar eigen zeggen verbaasd over de "foutieve voorstelling" van de feiten door Geens.  Volgens hem was er helemaal geen akkoord rond de nota van Geens. "Het was een inhoudsopgave zonder concrete voorstellen. Als Geens dat betwist, dan moet hij de nota maar vrijgeven", zegt Magnette. 

Wel waren volgens de PS de begrotingsgesprekken al goed opgeschoven. Maar in vergelijking met de begroting van de ontslagnemende Zweedse regering, zou er voor sociale zaken een miljard euro tekort zijn. "Dat was dus geen optie. Wij weigeren de factuur van de vorige regering te laten betalen door de burgers. Wij willen een breuk met de besparingspolitiek van de vorige regering."

Meest gelezen