AFP or licensors

Miauw! Allereerste kattenshow in Vietnam schrijft geschiedenis

Katten zijn vrienden, geen voedsel. Met die vervormde quote uit de animatiefilm Finding Nemo kan je de bedoeling van de organisatoren van de eerste kattenshow ooit in Vietnam goed samenvatten. 60 raskatten zetten vandaag hun beste pootje voor om het hart van de jury en het publiek te winnen. Een mijlpaal voor Vietnam, waar het eten van kattenvlees nog steeds wijdverspreid is. 

De pluizige wedstrijd werd georganiseerd door de World Cat Federation - ja, die bestaat - een overkoepelende organisatie voor 280 kattenorganisaties over de hele wereld. Ook twee Belgische organisaties zijn daar lid van, de Belgische Raskattenvereniging en de Organisation Féline Belge.

"Het is de bedoeling om mensen te doen inzien dat katten liefde verdienen", aldus de organisatoren. Vanzelfsprekend, denkt u? Maar in Vietnam wordt kattenvlees gezien als een lekkernij. In 2018 werd het opeten van "babytijgers", zoals katten vaak op het menu genoemd worden, verboden in de hoofdstad Hanoi. In andere delen van Vietnam is het nog wijdverspreid.

Ook volgens een van de deelnemers kan de kattenshow mensen bewustmaken. "Een kat is geen teken van ongeluk, zoals veel Vietnamezen denken, maar moet overstelpt worden met liefde", vindt hij.

Bekijk hier de sterren van de dag:

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen