Videospeler inladen...

Storm Dennis raast door Europa: overstromingen in Verenigd Koninkrijk, chaos op luchthaven Heathrow 

Storm Dennis laat zich niet alleen bij ons, maar ook in andere landen van Europa voelen. Groot-Brittannië wordt getroffen door overstromingen en hevige wind, en in Frankrijk zitten zo'n 7.000 gezinnen zonder elektriciteit. Op de Londense luchthaven Heathrow zijn tientallen vluchten afgelast, er heerst chaos.

Na de doortocht van Ciara vorige week veroorzaakt de nieuwe storm Dennis nu overlast in het Verenigd Koninkrijk. Doordat de grond nog verzadigd is van de hevige regenval vorige week, richt de storm nu extra veel schade aan.

Gisteren kwamen al twee mensen om het leven door het noodweer, een jongeman werd meegesleurd door een vloedgolf op het strand, en een andere man sloeg overboord van een schip. In Schotland moesten hulpdiensten ook twee mensen uit een auto helpen, nadat die van de weg was geblazen.

Het leger werd ook ingeroepen om burgers te beschermen tegen de overstroming. Vandaag is ook het lichaam geborgen van een 60-jarige man die in een rivier viel in het zuiden van Wales.

En de storm raast gewoon door. In Wales, Engeland en Schotland zijn meer dan 300 waarschuwingen voor overstromingen uitgeschreven, waarvan enkele zelfs melden dat ze levensbedreigend kunnen zijn.

Voor Wales was tot 12 uur onze tijd code rood van kracht, wat wil zeggen dat bewoners werd aangeraden om zich te wapenen tegen het weer en zich niet te verplaatsen. Over heel het Verenigd Koninkrijk zijn vandaag de meeste waarschuwingen voor overstromingen ooit uitgeschreven.

(Lees voort onder de tweet.)

Er zijn ook windsnelheden tot 146 km per uur gemeten. Veel mensen in het zuiden van Wales moesten door politie of brandweer uit hun ondergelopen huizen gered worden.

Honderden vluchten zijn geannuleerd en ook het treinverkeer is door de storm zwaar verstoord. En dat net in het weekend dat in Groot-Brittannië de krokusvakantie begint. 

Chaos op Heathrow

Op de Londens luchthaven Heathrow heerst er chaos, zeggen Ketnet-collega's Telidja Klaï en Maarten Janssen. Tientallen vluchten zijn afgelast en honderden mensen zitten er vast. Na een vlucht uit de VS proberen ze al de hele dag een aansluiting naar Brussel te krijgen, maar zonder succes. 

Klaï wijt de chaos aan een combinatie van de storm Dennis en een technische storing waardoor de berichtenpanelen uitgevallen zijn. De hotelvouchers zijn op en ook de shuttlebussen rijden onregelmatig. De gestrande reizigers moeten hun plan trekken voor de nacht.

(Lees voort onder de foto en de video)

Videospeler inladen...

De overstromingswaarschuwingen blijven waarschijnlijk nog enkele dagen van kracht. Het Britse Rode Kruis verwacht dat de hoogste waterstanden voor morgen en dinsdag zullen zijn en bereidt zich hierop voor.

(Lees voort onder de foto.)

Een evacuatie in Wales, 16 februari 2020.
AFP or licensors
Een high five voor een geslaagde evacuatie, Wales, 16 februari 2020.
AFP or licensors
Straten staan blank in het zuiden van Wales, 16 februari 2020.
AFP or licensors

Ook problemen in Frankrijk

Ook in Frankrijk laat Dennis zich voelen. Al zo'n 14.000 gezinnen in het noorden en westen van het land zitten zonder stroom, vooral in de regio Bretagne. De energiemaatschappij heeft zo'n 450 medewerkers ingeschakeld om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Het treinverkeer is in de war gestuurd door af- en omgewaaide takken en bomen op de sporen. In vier departementen van Bretagne is code oranje afgekondigd. Daar kan de windsnelheid oplopen tot 120 km per uur.

Ook de ferrydienst tussen het Franse Calais en het Engelse Dover is verstoord door de storm.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen