Videospeler inladen...

Storm Dennis veroorzaakt heel wat schade in Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen heeft de volle laag gekregen bij de doortocht van storm Dennis. Gelukkig zijn er geen doden of gewonden gevallen, maar de storm heeft wel voor heel wat materiële schade en ongemak gezorgd. Brandweerzone Centrum, die instaat voor Gent en een twintigtal gemeenten errond, kreeg 300 oproepen te verwerken. Ruim 100 daarvan kwamen uit Gent zelf.

In Gent werden zondagmiddag enkele straten rond de Groene vallei afgesloten voor het verkeer. Daar dreigden de glazen balustrades van een appartementsgebouw aan het Spinmolenplein naar beneden te komen en een speciaal team van de brandweer heeft geprobeerd die afsluiting te verankeren.  Dat lukte maar gedeeltelijk en één van de glazen wanden is toch naar beneden gekomen. Pas rond halfacht 's avonds was de situatie voldoende veilig om de omgeving vrij te geven en de brandweer terug naar de kazerne te laten gaan. 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

In Zelzate was een deel van de Grote Markt al van zaterdagavond afgesloten voor het verkeer omdat er houten panelen van de schutterstoren zijn gewaaid. Ook twee jaar geleden raakte de toren al beschadigd tijdens een storm. Burgemeester Brent Meuleman (SP.A) wil met de eigenaar bekijken wat er met de ruim 100 jaar oude toren moet gebeuren. "De toren heeft een grote erfgoedwaarde en bepaalt ook het zicht op de Grote Markt, maar hij moet wel veilig zijn", vindt de burgemeester.

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Ook elders in Zelzate en in buurgemeenten Assenede en Wachtebeke raakten verschillende daken beschadigd door de rukwinden. In het Gentse kanaaldorp Mendonk is de straat Hulsdonk een tijd afgesloten geweest omdat een hoogspanningsmast was omgewaaid. Fluvius is de mast komen ruimen. 

In Scheldewindeke bij Oosterzele is een eeuwenoude schuur zwaar beschadigd door de storm. Een derde van het dak is ingestort. Op de plek staat al sinds de middeleeuwen een boerderij. 

(Lees verder onder de foto)

Didier Verbaere

En in Moerbeke-Waas heeft de storm het dak van een crèche weggeblazen. De brandweer heeft het gebouw waterdicht gemaakt, dus de kinderen kunnen er maandag wel terecht.

Elders in Moerbeke heeft de storm vooral voor geuroverlast gezorgd. Een tank met 30.000 liter vloeibare mest is er gescheurd. Het goedje verspreidde zich over het bedrijfsterrein, maar door een haastig gebouwde dam met zand kon voorkomen worden dat de mest op straat liep. De stank was merkbaar in een straal van 500 meter rondom het bedrijf.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen