Videospeler inladen...

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) wil nieuwe verkiezingen: "Elke dag zonder regering toont aan dat land niet werkt"

Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, is voorstander van nieuwe verkiezingen. "Elke dag zonder regering toont aan dat dit land niet werkt. De realiteit is onze beste propaganda", zegt hij in "De zevende dag". 

We zijn intussen 266 dagen ná de verkiezingen. En een federale regering lijkt nog niet meteen in zicht, nadat Paul Magnette (PS) de mogelijkheid van onderhandelen vlak voor het weekend torpedeerde.

Nieuwe verkiezingen? "Ja", zegt Van Grieken

De vraag rijst dan ook of we niet stilaan richting nieuwe verkiezingen gaan. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is alvast voorstander. "Deze situatie kan niet blijven duren. Iedereen is al vergeten dat er verkiezingen geweest zijn en dat de Vlaming een duidelijk signaal gegeven heeft: een rechtser en een Vlaamser beleid", zegt hij in "De zevende dag".

Volgens Van Grieken toont zijn partij aan dat ons land niet meer werkt. "We zijn de enige partij die de vinger op de wonde durft te leggen en die zegt dat dit Belgische systeem niet meer werkt. Een politicus die nooit klaar is voor verkiezingen is een slechte politicus. Een politicus die bang is voor verkiezingen is als een zwemmer die bang is voor water. Al kan ik begrijpen dat sommige partijen liever geen verkiezingen willen."

Een politicus die bang is voor verkiezingen is als een zwemmer die bang is voor water. Al kan ik begrijpen dat sommige partijen liever geen verkiezingen willen

Tom Van Grieken - Voorzitter Vlaams Belang

Het communautaire thema op tafel?

Ook van de "j'en ai marre", die Paul Magnette uitsprak, heeft Van Grieken genoeg. "Wanneer zegt de Vlaming eens: "J'en ai marre"? Wanneer hij ieder jaar 2.000 euro aan Wallonië betaalt, wanneer een Vlaamse stem minder waard is dan een Waalse? Bij de laatste verkiezingen haalde mijn partij 800.000 stemmen, de PS haalde er 200.000 minder, maar heeft vier zetels meer. De PS is incontournable in België, maar het Vlaams Belang mag men opzij zetten."

De PS is incontournable in België, maar het Vlaams Belang mag men opzij zetten

Tom Van Grieken - Voorzitter Vlaams Belang

Van Grieken benadrukt dat er bij de volgende verkiezingen volgens hem het communautaire thema op tafel gelegd moet worden. "Hoe lang gaan wij als Vlamingen ons laten vastrijden in het Belgische systeem?", herhaalt hij. Daarbij geeft hij de begroting als voorbeeld: "De twee delen van het land moeten verantwoordelijk zijn voor hun begroting. Als Wallonië voor links stemt, moeten zij daar de rekening voor betalen. Hetzelfde geldt als Vlaanderen voor rechts stemt."

Er zijn twee opties, zegt Van Grieken: "Of je praat over een grondige hervorming van het systeem met twee landsdelen, of je ontkent dat er twee landsdelen zijn en dan ga je al die Belgen hun mening opnieuw vragen."

Iedere dag zonder regering toont aan dat dit land niet werkt, de realiteit is onze beste propaganda

Tom Van Grieken - Voorzitter Vlaams Belang

Hij haalt daarbij ook hard uit naar CD&V en Open VLD: "Als ze denken dat ze nog een partij zullen hebben na een Vivaldi-coalitie (met CD&V, Open VLD, MR, SP.A, PS, Groen en Ecolo), dan is het boeken toe bij CD&V en Open VLD. Als ze eraan denken om Groen en SP.A aan zet te moeten helpen, zal de afrekening volgen bij de volgende verkiezingen. Hoe lang gaan die partijen zich nog kapot regeren in het belang van het land?" 

"Iedere dag zonder regering toont aan dat dit land niet werkt, de realiteit is onze beste propaganda", eindigt hij.

Herbekijk hier het gesprek met Tom Van Grieken: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen