Kinderfestivals, carnaval of speurtochten: hier kan u met uw kroost terecht tijdens de krokusvakantie

Hoera, krokusvakantie! Met welke uitstapjes kan u uw kinderen een week lang entertainen? VRT NWS lijst enkele leuke tips voor u op.

Workshops voor filmmakers van morgen

JEF Festival, dat is een feest voor jeugdfilms en nieuwe media, en heel Vlaanderen viert mee.

U kan naar de film in Antwerpen, Brugge, Gent en Kortrijk, en ook één dag in Roeselare en Leuven. Kortfilms, documentaires of langspeelfilms, elk kind kan wel iets naar z'n smaak vinden, heel de krokusvakantie lang.

En er is véél meer mogelijk dan films kijken alleen. JEF organiseert bijvoorbeeld verschillende workshops voor piepjonge en iets oudere kinderen, waarbij ze zelf stopmotionfilms en schaduwspelen kunnen maken, of misschien zelfs iets kunnen bijleren over gamedesign of 3D-animatie. Wel even een plekje reserveren, natuurlijk.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over het festival:

Videospeler inladen...

Retteketet, animatiepret!

Filmliefhebbers worden écht verwend tijdens de krokusvakantie, want er is ook Anima, het Belgische filmfestival voor animatiefilms. Voor gezinnen staan er zo'n vijf langspeelfilms en ongeveer twintig kortere juweeltjes van het voorbije jaar in de schijnwerpers. Die kan u bekijken in cultuurhuis Flagey en cinema Palace in Brussel.

Vergis u niet: Anima is niet alleen filmplezier voor kinderen. Ook volwassenen vinden meer en meer hun weg naar de animatiefilm, en terecht. Nog tot 1 maart!

Dubbel ondergronds

Als het weer tegenvalt deze vakantie, dan kan u altijd onder de grond schuilen, in het ondergrondse deel van het Coudenbergpaleis in Brussel, bijvoorbeeld. Gewapend met een zaklamp en een schatkaart kunnen jonge avonturiers op zoek naar de schat van het Gulden Vlies.

In het STAM in Gent kunnen kinderen trouwens ook op speurtocht onder de grond, een zijsprong van de expo "Ondergronds in de stad". Wie rat, mol en dokter Vos helpt, krijgt de prestigieuze titel van ambassadeur van de ondergrond.

Boze geesten op een Roemeens volksfeest

Bezorgen al die ondergrondse avonturen u toch maar nachtmerries? Het Gallo-Romeins museum van Tongeren heeft een creatieve oplossing klaar: uw kinderen kunnen er op zaterdag 29 februari en zondag 1 maart Roemeense maskers knutselen om alle boze geesten te verjagen. Reserveer wel tijdig een plekje!

De expo over Roemenië, Dacia Felix, kan u heel de krokusvakantie bezoeken, maar volgend weekend is het uitgelezen moment. Tijdens dat feestweekend wordt er Roemeens gekookt, gedanst en gemusiceerd.

Mini-ministers op missie

In museum BELvue duiken kinderen samen met enkele knotsgekke figuurtjes in de geschiedenis van België. Er zijn aangepaste programma's voor alle leeftijden: de allerkleinsten ontdekken het museum op de tast, terwijl iets oudere kinderen snelle uitdagingen krijgen voorgeschoteld via een app.

Kinderen kunnen in het museum in Brussel ook voor héél even minister worden van ons land. Wie weet puzzelen de mini-ministers wél een federale regering in elkaar?

Hasselt krokust

Een vaste waarde rond deze tijd van het jaar is het Krokusfestival. Een hele week lang kunnen kinderen en jongeren uiteenlopende kunsttakken leren kennen in Hasselt. Een dansvoorstelling meepikken, op avonturentocht vertrekken met poppen of luisteren naar ontroerende verhalen? Alles is mogelijk.

Wie snel is, kan nog mee stappen in een ludieke optocht: je kan opkomen voor minder huiswerk, meer chips op school, of misschien zelfs voor een groenere planeet. Om 13.30 en 15 uur knutselen de kinderen borden met zelfgekozen revolutionaire boodschappen in elkaar, om daarna de Hasseltse straten in te palmen.

Bekijk hieronder de trailerbeelden van het festival:

Videospeler inladen...

Waanzinnige boomhutavonturen

Expo's zijn nog veel leuker als kinderen zélf de handen uit de mouwen kunnen steken. Dat kan deze vakantie in Oostende met de doe-expo "De waanzinnige boomhut", en dat op een een voor kinderen extra aantrekkelijke locatie: Fort Napoleon. Goed voor een volgende quiz: de Franse keizer bezocht Oostende zelf vijf keer tijdens z'n leven.

De "Verhaalpolitie" heeft de bedenkers van de "Waanzinnige boomhut"-boeken opgesloten in het fort, en zij zoeken hulp. Van een bananengevecht tot slangen en haaien: Fort Napoleon zit vol verrassingen, en u kan die nog tot 19 april ontdekken.

Overal carnaval

In zowat het hele land lopen vanaf dit weekend ridders, piraten en ninja's door de straten, want het carnavalsseizoen is officieel gestart. De grootste optocht met praalwagens trekt zoals elk jaar door Aalst op zondag, maar vandaag al barst het feest ook in andere steden los.

U kan straks met uw kinderen naar een kindercarnavalsstoet in bijvoorbeeld Sint-Truiden en Tongeren, maandag in Lutlommel, dinsdag in Diest en woensdag in Koksijde. Maar ook in de rest van het land zijn er optochten, natuurlijk. Bekijk hier een handig overzicht

Meest gelezen