De Amerikanen op de Diamond Princess werden met bussen van de haven naar de luchthaven gebracht.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

99 nieuwe besmettingen op cruiseschip in Japan, Belgen op Nederlands cruiseschip in Cambodja mogen naar huis

Op het cruiseschip Diamond Princess, dat in quarantaine ligt in een Japanse haven, zijn 99 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Ook enkele Amerikanen die al van het schip geëvacueerd waren, blijken besmet te zijn. Zo'n 8 Belgen die op een ander cruiseschip zaten, mogen vanuit Cambodja naar huis terugkeren.

De Diamond Princess ligt al enkele weken in quarantaine in de haven van de Japanse stad Yokohama. Aan boord waren oorspronkelijk ongeveer 3.700 mensen. 355 bleken eerder al besmet met het nieuwe coronavirus en werden al naar Japanse ziekenhuizen gebracht. Volgens de Japanse autoriteiten zijn daar nu 99 nieuwe besmettingen bijgekomen. Of die 99 nog op het schip verblijven, is niet duidelijk, maar wellicht zullen ook zij snel van het schip gehaald worden.

De voorbije uren zijn in elk geval wel zo'n 400 Amerikanen van het schip geëvacueerd en met bussen naar de luchthaven gebracht. Vandaaruit zijn ze op twee vliegtuigen naar de VS gezet. Onder die 400 blijken echter 14 mensen met het virus besmet te zijn. De tests waren al enkele dagen geleden uitgevoerd, Amerikaanse functionarissen kregen de resultaten ervan tijdens de evacuatie binnen.

De 14 zitten op het vliegtuig daarom gescheiden van de andere passagiers. Bij aankomst in de VS zullen ze op een aparte locatie geïsoleerd en verzorgd worden. De andere geëvacueerden moeten ergens anders nog twee weken in quarantaine blijven, vooraleer ze weer naar huis mogen. Waarom niet gewacht is met de evacuatie tot na de resultaten van de tests, is niet duidelijk. (De tekst gaat voort onder de video.)

Videospeler inladen...

Met de 99 nieuwe besmettingen op het schip en de 14 geëvacueerde besmette Amerikanen, is het aantal besmettingen bij mensen die op de Diamond Princess zaten of zitten, nu al opgelopen tot meer dan 450.

Een kleine 3.000 mensen bevinden zich nog altijd aan boord van het schip. Wellicht zullen de komende dagen nog meer mensen geëvacueerd worden. Er zijn onder meer vluchten gepland naar Israël, Hongkong, Australië en Canada. (De tekst gaat voort onder de foto.)

De Diamond Princess, in de haven van Yokohama, in Japan.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Belgen mogen Cambodja verlaten

Zo'n 8 Belgen die twee weken vastzaten op een ander cruiseschip, de Nederlandse MS Westerdam, mogen Cambodja nu toch verlaten. De Westerdam had eigenlijk als eindbestemming Tokio, in Japan, maar de Japanse overheid liet het schip niet aanmeren, uit schrik voor het nieuwe coronavirus. Nochtans bleek na tests dat niemand op het schip besmet was. De Westerdam dobberde daarop twee weken op zee, tot het schip eind vorige week mocht aanmeren in Cambodja.

Aan boord waren ongeveer 1.500 passagiers. De meesten onder hen zullen via Maleisië naar hun eigen land terugvliegen. Enkele honderden zijn al van Cambodja naar Maleisië gereisd. Aan boord van het schip waren ook 11 Belgen (onder wie een bemanningslid). 2 Belgen zijn al naar ons land teruggekeerd. De 8 andere (het bemanningslid blijft voorlopig aan boord van het schip) hadden ook afgelopen weekend via Maleisië naar België moeten terugvliegen, maar alle gecharterde vluchten werden plots geschrapt omdat een Amerikaanse vrouw die aan boord van de Westerdam was, in Maleisië toch positief getest had op het nieuwe coronavirus.

Alle passagiers die via Maleisië zouden terugvliegen moesten daarop een nieuwe medische test ondergaan. Bij de meeste Belgen is die test intussen in orde gebleken, zo hoorde onze correspondent Kris Janssens van de Belgische consul in Cambodja. Zij zullen de komende dagen dus toch naar ons land mogen terugkeren. Of het om alle 8 Belgen gaat, is nog niet bevestigd.

Hoe het komt dat een van de passagiers in Maleisië nu toch positief heeft getest op het nieuwe coronavirus, nadat eerder al verschillende tests waren uitgevoerd aan boord van het schip zelf, is nog niet duidelijk. Volgens correspondent Kris Janssens wordt de test in Maleisië echter betwist. De Cambodjaanse overheid heeft aan de Maleisische overheid gevraagd om de test op de Amerikaanse vrouw opnieuw uit te voeren. "Er is wat discussie over de betrouwbaarheid van die test", zegt Janssens in "De ochtend" op Radio 1.

Beluister het gesprek met correspondent Kris Janssens in "De ochtend" (het gesprek wordt onderbroken door muziek, wegens een slechte verbinding, nvdr.):

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen