Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA): "De regio's kunnen keuzes maken. België kan dat niet meer, vrees ik"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft België een fundamentele omvorming nodig. Dat zegt hij in "Terzake". Nu zijn partij op de zijlijn van de federale formatie lijkt te zijn beland heeft De Wever alle geloof opgegeven dat een federale regering, ongeacht haar samenstelling, nog in staat zou zijn om de begroting weer op orde te krijgen. 

"In het huidige België? Daarin gelooft niemand nog volgens mij", zegt Bart De Wever. "Dat is een fantasieverhaal, want de partijen die je daarvoor nodig hebt, zullen zich daarin niet engageren. De vraag is dan ook wat de daadkracht van zo'n regering is."

Dat die zogenoemde Vivaldisten beseffen dat pappen en nathouden het beste is wat ze nog zullen kunnen bereiken

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Bart De Wever lijkt nu volop de communautaire kaart te trekken. "Dat die zogenoemde Vivaldisten beseffen dat pappen en nathouden het beste is wat ze nog zullen kunnen bereiken", zegt hij. Daarmee verwijst De Wever naar een mogelijke "Vivaldi-coalitie" (liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten), een van de opties die de ronde doen.

"Ik bereid mij niet voor op verkiezingen, ik zie de realiteit als wat ze is. Dit land heeft een fundamentele omvorming nodig", aldus De Wever. "Daarvoor heb je de belangrijkste politieke krachten in Vlaanderen en Wallonië nodig."

"We stonden op het punt dat we dat ten opzichte van mekaar hebben toegegeven, en daarop is de PS gevlucht in plaats van de problemen aan te pakken en heeft ze een dictaat gesteld: we gaan nog een paar jaar aanmodderen met een zo links mogelijke regering." Dat zal volgens De Wever "geen zier oplossen". "We zullen er dan binnen 4 jaar nog wat slechter voor staan."

België als democratie is eigenlijk al in mekaar geklapt

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De N-VA-voorzitter beschouwt zijn eigen partij als de enige die op een ordelijke manier kan zorgen voor meer Vlaamse autonomie. "Ik denk dat de N-VA de enige partij is die de capaciteit heeft om ons daardoor te leiden: wij zijn daar ideologisch klaar voor, wij hebben ons daarop voorbereid."

"Uiteraard moet je vertrekken vanuit het land zoals het nu is en zal het ook niet op een-twee-drie geregeld zijn. Maar als je een traject naar die grote omvorming kan inzetten met de leidende krachten benoorden en bezuiden de taalgrens, is dat het enige nuttige dat je op dit moment nog kan doen." Kleine kanttekening: de leidende krachten bezuiden de taalgrens zijn tot nader order helemaal niet gewonnen voor een grondige omvorming van de Belgische staat.

 Staan we toch op een kantelpunt op weg naar een nieuwe staatsvorm? "België als democratie is eigenlijk al in mekaar geklapt. De Vlaamse en Franstalige democratieën zijn volledig gescheiden en gaan een totaal andere richting uit. De optelsom is niet meer mogelijk." Bart De Wever lijkt zelfs niet meer te willen investeren in een nieuwe federale regering. "Er zit geen stootkracht meer in die democratie. De regio's kunnen nog keuzes maken. België kan dat niet meer, vrees ik."

Bekijk hieronder het gesprek met Bart De Wever in Terzake:

Videospeler inladen...

Meest gelezen