Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA) pleit voor Vlaams front, Open VLD en CD&V niet opgezet met "oorlogstaal"

Na het njet van PS-voorzitter Paul Magnette tegen een regering met de N-VA en het daaropvolgende ontslag van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) roept N-VA-voorzitter Bart De Wever de andere Vlaamse partijen op om niet zonder de N-VA in een federale regering te stappen. De Vlaamse partijen moeten gewoon "nee" zeggen tegen de oekazes of de dictaten van de PS, vindt hij. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten stapt alvast niet mee in het "front-scenario" van De Wever. Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens voelt er niets voor, maar blijft wel vinden dat de N-VA bij de federale formatie betrokken moet zijn. PS-voorzitter Paul Magnette is in elk geval niet onder de indruk van het spierballengerol van de N-VA.

"Een Vlaams neen zou een heel mooi begin zijn", zei De Wever aan het begin van het partijbureau vanmorgen. "Dat de partijen die men nu onder druk zet - Open VLD, die eigenlijk al in december is geplooid en verder blijft plooien, en CD&V - nu de rug zouden rechten en zouden zeggen dat ze dit spel niet mee spelen en Vlaanderen niet met een minderheid gaan besturen en een linkse regering gaan maken."

Als je met mensen dóórpraat, weten ze dat het afgelopen is

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Als Vlaams-nationalist trekt De Wever zijn conclusies uit de moeizame federale formatie. "Zo kan het gewoon niet verder. Dit land is bijna permanent in crisis." De N-VA-voorzitter pleit voor "serieuze omvormingen, ook institutioneel".

"Uit die onderhandelingen heb ik één ding geleerd", aldus De Wever. "Als je met mensen dóórpraat, weten ze dat het afgelopen is. Ze willen dat gewoon nog niet onder ogen zien omdat Wallonië er niet klaar voor is en hun kiezers er niet klaar voor zijn."

Conclusie? "We mogen ze geen ontsnappingsroute meer geven, want in 2024 zal het land er nog oneindig veel slechter voor staan. Zeker na een linkse regering wordt dat voor het noorden van het land een ramp."

Je moet als grootste partij van je gemeenschap natuurlijk wel de toekomst van je landgenoten veilig stellen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Volgens De Wever heerst er in Wallonië "een soort links eenheidsdenken". "De PS is daar de grootste partij, maar Ecolo is geen snars beter. De PTB is nog veel erger en het CDH zit ook in die "rayon". Die stellen een soort dictaat tegen de grootste partijen van Vlaanderen."

De N-VA-voorzitter denkt dat een Vivaldi-coalitie - met liberalen, socialisten, groenen en CD&V - of nieuwe verkiezingen zowat nog de enige mogelijke scenario's zijn. Hij verwacht dat de koning nu iemand anders het veld in stuurt, maar ook hij weet niet wat dit kan opleveren. "Het moment van de waarheid nadert", denkt hij. 

Volgens De Wever was een coalitie met PS en N-VA nochtans nodig. "De PS is niet mijn favoriete partij en zal dat nooit zijn, maar andersom is dat ook niet zo. Maar je moet als grootste partij van je gemeenschap natuurlijk wel de toekomst van je landgenoten veilig stellen." Die toekomst ligt volgens hem in een "grondige hervorming van het systeem".

Al dat soort oorlogstaal helpt ons werkelijk geen stap vooruit. Dat leidt alleen maar tot blokkeringen
Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten kan de harde taal van De Wever alvast niet appreciëren. De Vlaamse liberalen blijven zich vastklinken aan hun Franstalige zusterpartij. "Front vormen is oorlogstaal. Daar doet Open VLD niet aan mee", twittert ze. "Wij kiezen voor samenwerking. Niet tegen de anderen, maar voor een beter België in alliantie samen met MR."

Ik denk dat het vooral belangrijk is om rustig te blijven", zegt Rutten aan VRT NWS. "Al dat soort oorlogstaal helpt ons werkelijk geen stap vooruit. Dat leidt alleen maar tot blokkeringen."  

Bij CD&V blijven ze erbij dat een nieuwe federale regering ook aan Vlaamse kant een meerderheid moet hebben. Maar partijvoorzitter Joachim Coens voelt ook niets voor "de oorlogstaal" van zijn N-VA-collega.

"Je moet streven naar een Vlaamse meerderheid in een federale regering en daar blijven we bij", aldus Coens.

Bij de PS zijn ze in elk geval niet onder de indruk van de forse taal van de N-VA. Partijvoorzitter Paul Magnette blijft erbij dat samenwerken met de N-VA voor zijn partij onmogelijk is. "We hebben het acht maanden geprobeerd. Het werkt niet."

Magnette speelt de bal terug naar het Vlaamse kamp. "De PS is niet incontournable. Als de Vlaamse partijen absoluut een akkoord met de N-VA willen, zonder de PS, dan zullen wij dat respecteren."

In het Frans klonk hij iets feller. "U weet heel goed  dat de N-VA altijd fronten wil vormen en de Belgen wil verdelen. Wij gaan ons niet op dat hellend vlak begeven. Wij willen bruggen bouwen zodat we een écht positief project voor België kunnen hebben."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bart Verhulst analyseert de politieke impasse in de studio van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen