Radio 2

Boomstammen te koop in Meerdaalwoud: “Er is veel interesse, vooral voor de eiken”

In het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee worden de stammen van meer dan 100 oude bomen openbaar verkocht. Nog tot morgen kan je een bod doen. En het is de moeite, in het Houtpark liggen eiken van meer dan 200 jaar oud. 

Wie hout nodig heeft voor een mooie houten kast of een eikenhouten tafel, moet dezer dagen in het Meerdaalwoud zijn. In het Houtpark liggen meer dan 100 afgehakte stammen van eiken, beuken en andere boomsoorten. De bomen zijn openbaar te kopen. Geïnteresseerden kunnen een bod doen onder gesloten omslag.

“Op dit houtpark liggen topbomen”, zegt Bart Meuleman, regiobeheerder van het Meerdaalwoud. “Het zijn bomen die er tegen kunnen om een tijdje te liggen. Zo liggen hier eiken stammen van meer dan 200 jaar oud.” De stammen komen uit publieke en private bossen over heel Vlaanderen, er zijn ook bomen bij uit het Meerdaalwoud en het Zoniënwoud. 

Emotioneel moment

“Het is altijd een emotioneel moment, ook voor de houthakker die de boom gaat aanduiden die gekapt zal worden”, zegt Bart Meuleman. “Er moet altijd even diep in – en uitgeademd worden. Maar als wij met de hand op het hart kunnen zeggen dat we de boom kappen en de omgeving nadien minstens even goed wordt, dan doen wij een goede zaak. Voor geen enkele boom die hier ligt, is een houthakker het bos ingetrokken om de mooiste boom te gaan zoeken, er is altijd een andere reden. Er zijn nog prachtstammen in het bos die nooit zullen gekapt worden.”

Houten boten

Het hout wordt openbaar verkocht en er zijn veel geïnteresseerden. Er zijn zelfs potentiële klanten uit Duitsland en Nederland. “Ik maak oude, houten schepen en eikenhout is daar uiterst geschikt voor”, zegt een Nederlander. “Het is een heel goede houtsoort voor de scheepsbouw. Er zit zeker wat moois tussen, maar het gaat per opbod, dus even wachten of het niet te duur wordt.”

Echt tophout gaat volgens Meuleman voor een zekere prijs: “We hebben gezien dat er heel veel interesse voor is. Prijzen tot 1.600 euro per kubieke meter zijn geen uitzonderingen.” Meer informatie vind je hier

Radio 2

Meest gelezen