Videospeler inladen...

Blokker wordt Mega World: alle winkels worden overgenomen, geen ontslagen, maar zal dat lukken?

Blokker verkoopt al zijn winkels in België en Luxemburg. De 123 vestigingen worden de komende maanden omgebouwd en omgedoopt tot een discountformule, onder de naam Mega World. Dat is goed nieuws voor de 670 werknemers, die vanochtend nog vreesden voor hun job. Maar de hamvraag is: zal dit nieuwe concept slagen?

De Blokker-winkels verdwijnen uit het Belgische straatbeeld.  Ze worden verkocht aan Dutch Retail Groep B.V. van de Nederlandse ondernemer Dirk Bron. De winkels zullen worden omgebouwd naar een discountformule op basis van partijenhandel, luidt het in een persbericht. 

"Dat doet heel sterk aan Action" denken, zegt retailexpert Gino Van Ossel in het Radio 1-programma "De wereld vandaag". "Dat betekent dat je een amalgaam van producten gaat krijgen die aan heel scherpe prijzen verkocht zullen worden."

Overnemer Dirk Bron is er alvast gerust op. "Alle winkels blijven open en ik heb er vertrouwen in dat de nieuwe formule zich kan ontwikkelen tot een gezond en winstgevend bedrijf”, laat de overnemer nog weten. "De 123 winkels blijven open en al het personeel blijft in dienst", voegt Eric Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB eraan toe.

Zelfs al zou de formule succesvol zijn, dan nog lijkt het me heel onwaarschijnlijk dat ze na een jaar nog alle 123 winkels open zullen houden.

Retailexpert Gino Van Ossel

Vanochtend vreesden vele werknemers van Blokker nog dat ze vandaag hun job zouden verliezen. Maar tijdens een ondernemingsraad kregen de bonden te horen dat Blokker België wordt overgenomen. Ze kregen meteen de garantie dat er tijdens het eerste jaar geen banen zullen sneuvelen of winkels gesloten zullen worden.

Dat het personeel nu een jaar gewonnen heeft, noemt Gino Van Ossel goed nieuws. Tegelijk is hij sceptisch over de overname. "Zelfs al zou de formule succesvol zijn, dan nog lijkt het me heel onwaarschijnlijk dat ze na een jaar nog alle 123 winkels open zullen houden, want retail zit in een krimpscenario."

Daarnaast voorziet Van Ossel dat het voor Mega World heel moeilijk zal zijn om een eigen plaats te verdienen in de competitieve discountwereld waar de winstmarges flinterdun zijn. 

Beluister hier het gesprek met retailexpert Gino Van Ossel in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" en lees eronder verder:

Magere jaren

Blokker België was tot nu toe een dochter van het Nederlandse moederbedrijf Blokker Holding, dat tegenwoordig Mirage Retail Group heet. In 1896 begon de familie Blokker een goedkope ijzer- en houtwinkel in Hoorn, in Nederland. Dat bedrijf groeide uit tot de keten die we tot vandaag kenden. De keten heeft in België en Luxemburg 670 werknemers en 123 winkels. Die worden dus allemaal overgenomen.

Het ging al enkele jaren niet goed met Blokker. Zo daalden de verkoopcijfers jaar na jaar. Daarom kwamen de vakbonden en de werkgever vandaag samen om te overleggen over de toekomst van het bedrijf en de risico's voor de werknemers.  (Lees verder onder de grafiek.)

Concurrentie en digitalisering

Maar hoe komt het nu dat het bedrijf in slechte papieren zat? Digitalisering is één van de antwoorden. Volgens experts heeft Blokker zich onvoldoende voorbereid op de veranderingen in de markt en hebben ze de online trein gemist.

Daarnaast was er ook de sterke concurrentie. Goedkope ketens als Action, in combinatie met de opkomst van de online verkoop, deden de omzet van Blokker dalen. Met de nieuwe discountformule gaat "Mega World" nu het voorbeeld van Action volgen.

Die twee genoemde factoren zorgen ervoor dat Blokker België al sinds 2014 verlieslatend was. Als gevolg daarvan sloot Blokker rond 2017 een derde van de winkels in België. Uiteindelijk sneuvelden er toen 279 van de ongeveer 900 banen. De kosten van die herstructurering zorgden in dat jaar voor een zwaar verlies.

Nieuwe overnemer

In november 2018 deed de familie Blokker, na 122 jaar eigenaar te zijn, haar familiebedrijf van de hand.  De nieuwe eigenaar werd toen Mirage Holdings B.V., een bedrijf van de Nederlandse ondernemer en investeerder Michiel Witteveen.

Onder Witteveen kwam de vraag wat er met Blokker België moest gebeuren op de agenda van moederbedrijf Blokker. Het overgrote deel van de Belgische winkels heeft immers rode cijfers in 2017 en 2018; slechts 8 winkels zouden groene cijfers schrijven. Anno 2020 krijgen we het antwoord: Blokker België wordt verkocht. De overnemer houdt alle winkels open, onder de naam Mega World"

"Ongewijzigd verder gaan was door de opgelopen verliezen niet mogelijk en ingrijpende maatregelen waren onvermijdelijk", zegt verkoper Michiel Witteveen. "Door de verkoop van Blokker België kan het management van Blokker Nederland zich volledig concentreren op de verdere verbetering van de performance van Blokker in Nederland”, besluit Witteveen.

Mega Sport

Overnemer Dirk Bron is een Nederlandse zakenman die ooit Aktiesport heeft opgericht, een keten van sportwinkels. De keten had  ook in ons land drie winkels, in Antwerpen, Sint-Niklaas en Wijnegem.

Daarnaast nam Bron in 2006 ook 15 Superconfex-winkels over van de Nederlandse keten BR Bedding.  Plannen om die winkels om te bouwen tot discounters met sportkledij draaiden op niets uit. Bron had toen al iets met het prefix "mega", want de namen die toen circuleerden voor de sportwinkelketen waren Mega Sport en Megaretail. 

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier expert Gino Van Ossel over het verouderde concept van Blokker: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen