La Bruixa

Drie honden dood in Kapelle-op-den-Bos. "Ze stierven elk binnen de 10 minuten"

In Kapelle-op-den-Bos zijn afgelopen weekend drie honden gestorven. De beestjes kwamen telkens met vergiftigingsverschijnselen  bij de dierenarts en stierven binnen de tien minuten. "Dit heb ik in heel mijn carrière nog nooit meegemaakt", zegt dierenarts Pieter Vanacker van dierenartscentrum Anthemis. 

Pieter Vanacker kreeg zaterdag de eerste oproep van een baasje in paniek: "Die mensen waren binnen de vijf minuten in mijn praktijk. Vijf minuten later was de hond al overleden. De tweede oproep was er eentje van mensen die vroegen om naar hun thuis te komen. Ik was er binnen drie minuten. Om alleen maar de dood vast te stellen. Hetzelfde bij de derde hond." Alledrie de dieren hadden dezelfde symptomen en waren losgelaten in de bosjes en weiden rond de Bormstraat. "Ze waren zwaar spastisch als ik ze zag. Ik kon niets meer doen. Alleen maar vaststellen dat ze aan het sterven waren. Een drama voor de gezinnen. We hopen echt dat er geen nieuwe slachtoffers vallen."

Autopsie

Omdat de honden aan 'hyperacute vergiftiging' lijken gestorven te zijn, heeft Vanacker meteen stappen ondernomen. "De eerste hond heb ik naar het labo gebracht zodat er een autopsie kan uitgevoerd worden. Zo weten we zeker wat er is gebeurd. Al vermoed ik echt dat het een zwaar vergif moet zijn. Dit heb ik nog nooit meegemaakt in mijn carrière." De twee andere honden zullen gecremeerd worden. Om geen nieuwe slachtoffers te maken, vraagt de dierenarts om voorzichtig te zijn. "Overdag zou ik de hond aanlijnen, en 's avonds bossen en weiden mijden. Je ziet dan niet wat je hond drinkt of eet. Beter geen risico nemen." 

Google Maps

Meest gelezen