Stad Eeklo vraagt zich af of ze nog moet betalen voor renovaties aan de kerk

Schepen van Financiën, Marc Windey (SMS), van Eeklo stelt de financiële tussenkomst van de stad in restauratiewerken aan de kerk in vraag. “Slechts zeven procent van de mensen is actief in de kerk, dat wil zeggen dat 93 procent van onze inwoners mee investeert in een gebouw dat ze niet van hen beschouwen. Ik vind dat bizar.”

Er staan grote restauratiewerken op de planning van de dekenale Sint-Vincentiuskerk in Eeklo. Volgens de wet mogen kerkfabrieken voor restauratiewerken een beroep doen op het stadsbestuur. “En dat doen ze ook, maar ik vind dat eigenlijk bizar”, klinkt het bij schepen van Financiën in Eeklo, Marc Windey (SMS). 

Grote kosten

“De kosten van restauratiewerken wegen zwaar door op het budget van de stedelijke begroting”, vertelt Windey. “Ik vraag me af of dat nog wel verantwoord is. Is het niet gek dat kerkfabrieken die heel wat bezittingen en een spaarboek hebben, toch beroep op ons kunnen doen? Het gaat ook echt over een paar honderdduizend euro.”

Eeklo kan op dit moment niets veranderen aan deze regelgeving. “Het moet op Vlaams niveau geregeld worden. Wij kunnen dit lokaal niet oplossen.”

Niet de enige

“We zijn niet de enige stad die hier problemen mee heeft”, gaat Windey verder. “Onze buurgemeenten hebben ook een probleem met deze wetgeving. Er komen steeds meer kerkgebouwen leeg te staan waardoor er ook heel wat restauratiewerken nodig zijn.” 

Meest gelezen