Een van de zussen van Tine Nys op het proces

Familie Tine Nys in beroep tegen uitspraak euthanasieproces: "Onwettige beslissing"

Na het assisenproces over de euthanasie van Tine Nys gaat de familie van de overleden vrouw naar het Hof van Cassatie, dat zal oordelen of alle procedures juist zijn gevolgd. Omdat het openbaar ministerie dat niet doet, kunnen de artsen sowieso geen straf meer krijgen. Een schadevergoeding zou wel kunnen. 

Een dikke twee weken geleden besliste een assisenjury dat de drie artsen die betrokken waren bij de euthanasie van Tine Nys in 2010 niet schuldig waren aan vergiftiging. De familie en het openbaar ministerie - dat de samenleving vertegenwoordigt - konden enkel in beroep gaan bij het Hof van Cassatie. Dat Hof spreekt zich nooit (opnieuw) uit over de feiten op zich, maar zal wel kijken of de rechtszaak zelf correct is verlopen en of de uitspraak de wet volgt. 

De familie van Tine Nys gaat naar cassatie, zo bevestigt advocaat Joris Van Cauter. "We zijn de mening toegedaan dat het een onwettige beslissing was. Het staat vast dat de euthanasiewet niet gerespecteerd werd, maar dat lezen we niet in het arrest. We zullen dat in cassatie aantonen, zonder jury, en hopen dat het arrest verbroken wordt." 

We zijn de mening toegedaan dat het een onwettige beslissing was.

Het openbaar ministerie besloot om niet naar cassatie te gaan. Net daarom is de vrijspraak van de artsen definitief en kunnen ze dus niet meer strafrechtelijk worden vervolgd. 

Stel dat het Hof van Cassatie toch beslist dat het arrest niet correct is, kunnen de artsen in een nieuw proces wel nog burgerrechtelijk verantwoordelijk gesteld worden. Daarvoor kunnen ze geen straf meer krijgen, maar het kan wel dat ze een schadevergoeding moeten betalen. 

Een beslissing wordt pas binnen enkele maanden verwacht. De familie wil niet reageren op de beslissing. 

Meest gelezen