Videospeler inladen...

Formatie lijkt muurvast te zitten, koning is begonnen aan zoveelste consultatieronde

Koning Filip is vanmiddag begonnen aan een nieuw rondje partijvoorzitters consulteren. Na het njet van PS-voorzitter Paul Magnette tegen verdere formatiegesprekken met de N-VA en het ontslag van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) is het weer aan de koning om een uitweg uit de politieke crisis te vinden. Hij consulteert nu de verschillende partijvoorzitters voor hij iemand met een nieuwe opdracht belast. 

Informateur, preformateur, opdrachthouder: we hebben het de voorbije maanden al allemaal gehad, maar zonder concreet resultaat. Het initiatief ligt nu weer bij de koning, die de verschillende partijvoorzitters bij zich roept.

Als eerste was vanmiddag CDH-voorzitter Maxime Prévot aan de beurt. Daarna kwam Groen-voorzitter Meyrem Almaci langs. Tot slot sprak de koning met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

SP.A-voorzitter Conner Rousseau wordt morgen om 9 uur op het Paleis verwacht. Een uur later is het de beurt aan zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez (MR) en om 11 uur volgen de Ecolo-covoorzitters Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet.

In realiteit drukt koning Filip een soort formatiepauzetoets in. Kwestie van de gemoederen enigszins te bedaren na de stoere verklaringen van de voorbije dagen en vanmorgen. 

Het is de bedoeling dat de koning alle partijvoorzitters ziet die bij de formatie betrokken kunnen worden. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Peter Mertens (PVDA-PTB) horen daar niet bij.

Meest gelezen