Gelijke rechten voor vrouwen in Indiase leger

Het Hooggerechtshof in India heeft beslist dat mannen en vrouwen in het leger dezelfde rechten moeten krijgen. Het verwerpt daarmee het argument van de regering dat vrouwen niet geschikt zouden zijn voor hoge posities in het leger, omdat mannen niet klaar zijn om bevelen op te volgen van vrouwen.

De beslissing door het Hooggerechtshof komt er na een beroep van de regering tegen een eerder oordeel van de rechtbank in de hoofdstad New Delhi. Door de stereotiepe genderrollen in de maatschappij zouden mannelijke officieren niet klaar zijn om bevelen op te volgen van vrouwen, vond de regering.

Ook zouden vrouwen fysiek niet sterk genoeg zijn om hoge rangen te bekleden. Door het verschil in fysieke kracht kunnen mannen en vrouwen dus niet op dezelfde manier behandeld worden, vond de regering.

De rechtbank oordeelde dat de argumenten van de regering "verontrustend" waren. "Vragen stellen bij hun kunde op grond van gender is niet alleen een schande voor hun waardigheid als vrouwen, maar ook voor de waardigheid van alle leden van het Indiase leger", aldus een van de rechters. 

(Lees verder onder de tweet.)

Voor de uitspraak konden vrouwen in het Indiase leger maximum veertien jaar in dienst blijven. Ze konden enkel voor onbepaalde duur aangenomen worden in de juridische, educatieve of logistieke takken. Nu kunnen ze ook in andere afdelingen permanent in dienst blijven, en krijgen ze dezelfde rangen, promoties en pensioenen als hun mannelijke collega's.

Geen gevechtsposities

Het oordeel zegt wel niets over de mogelijkheid voor vrouwen om gevechtsposities in te nemen in het leger. Dat laat de rechtbank naar eigen zeggen over aan een beter bevoegde autoriteit. Voorlopig kan dat dus nog niet voor vrouwen, enkel in de luchtmacht of in de marine.

Overigens is het inzetten van vrouwen in gevechtsposities in de landmacht zelfs mogelijk in een handvol landen, zoals Duitsland, Canada, Israël en de VS.

Eerder veroorzaakte een Indiase generaal nog controverse doordat hij zei dat Indiase vrouwen geen gevechtsposities in het leger kunnen innemen omdat ze kinderen moeten opvoeden en omdat ze mannelijke soldaten dan zouden beschuldigen dat ze hen begluren. 

De beslissing wordt gezien als een mijlpaal in de geschiedenis van het Indiase leger, dat een van de grootste ter wereld is.

Meest gelezen